Mutfağın en çok kullanılan alanlarından biri olan lavabolar, zamanla bilinçsiz kullanım dolayısıyla tıkanabiliyor ya da boruları yıpranabiliyor. Bu artıkların lavabonuzun giderine gitmesine izin vermeyerek giderinizin uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi kalmasını sağlayabilirsiniz
KEMİKLER
Başta dana, kuzu ve hatta tavuk eti bile lavaboya kesinlikle atılmaması gerekenler arasındadır. Bu kemiklerin lavaboların giderlerinden geçmesi oldukça zordur. Kemikler, lavabodan gidiyor gibi gözükebilir ancak giderde birikme yapar ve tıkanmasına, hatta boruların patlamasına neden olabilir.
LİFLİ BESİNLER
Lifli besinler adından da anlaşılacağı gibi lif içermektedir. Midede bile hazmı zor olan bu besinlerin giderden geçmesi oldukça zordur. Bir defaya mahsus yapıldığında belki sorun olmayabilir ancak düzenli olarak mısır kabuğu ya da kereviz gibi besinlerin atıklarını lavaboya dökmek borularda yapışıp kalmalarına neden olur. Bu da bir süre sonra giderin tıkanmasına ve kötü bir kokuya sebebiyet verecektir.
YUMURTA KABUĞU
Sabahların vazgeçilmezi haşlanmış yumurtayı lavabonun içerisinde soyuyor ve çöplerinin giderden gitmesini bekliyorsanız büyük bir tehlikeyle karşı karşıyasınız demektir. Yumurta kabuklarının zarı oldukça yapışkan bir yapıdadır ve giderinizi tıkayabilir. Ayrıca yumurta kabuklarının çok çeşitli kullanım alanları vardır. Örneğin bitkilerinizin toprağına koyarsanız kısa sürede canlandıklarını görebilirsiniz.
UN
Özellikle tatlıların ana malzemesi olan un, su değdiği anda hamurumsu bir kıvam alır. Bu nedenle unu lavaboya dökmek büyük bir hatadır. Nasıl olsa giderden akıp gider diye düşündüğünüz un, lavabonun suyunu açtığınız anda hamurlaşmaya başlar ve lavabonuzun giderini tıkar.
ETİKETLER
Marketlerden alınan elma gibi meyvelerin dış yüzeyinde genelde etiketler bulunur. Eğer lavaboda elmayı yıkamadan önce etiketini çıkarmazsanız suyla beraber bu etiket çıkıp giderde birikme yapabilir. Oldukça küçük olan etiketler gözden kolaylıkla kaçtığı için zamanla lavabonuzun giderini siz fark etmeden tıkayabilir.
PATATES KABUĞU
Patates toprağın altında yetiştiğinden genelde üstü topraklıdır ve mutlaka hem soyulmadan hem de soydukdan sonra yıkanması gerekmektedir. Bu esnada siz farkında olmadan soyulan kabukları giderinize ulaşırsa zaman içerisinde borunun içerisinde çürümeye başlayabilir ve sonuç olarak lavabonun da çürümesine neden olur.
TOHUM VE ÇEKİRDEKLER
Tohumlar ve çekirdekler her ne kadar ufak ve zararsız gibi gözükse de giderleriniz için büyük tehlike yaratabilir. Örneğin 2014 yılında bir adam 1 kaşık chia tohumu yuttuktan sonra üzerine su içti ve hastaneye kaldırıldı. Hastanede ortaya çıkan gerçek ise herkesi şoka uğrattı. Kendisinin neredeyse 30 katı su tutabilen chia tohumları adamın boğazını tıkamıştı. Benzer bir durum lavabo giderinizin de başına gelebilir. Zamanla giderde takılan tohumlar, giderden geçen suyu emerek büyüyen tohumlar boruların tıkanmasına neden olabilir.
MAKARNA VE PİRİNÇ TÜRLERİ
Makarna ve pirincin her türlüsü ülkemizde severek tüketilmektedir. Bu besinler nişasta bakımından çok yüksektir ve suya temas ettiklerinde pişse bile büyümeye devam eder. Farkında olmadan pirinçlerinizin lavaboda yıkarken birkaç tanesinin giderden kaçması, zamanla birikerek boruların çürümesine bile yol açabilir.