Besinleri ve muhafaza şartlarını öğrenerek tüketim konusunda önemli bir adım atılabilir. İşte besinler hakkında saklanma süreleri.
YUMURTALAR
Buzdolabında uygun şekilde saklanan yumurtaların 3-5 hafta dayanabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu, bu süre geçtikten sonra kartonda kalan birkaç yumurtayı yiyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yapılacak en iyi şey yumurtaları kırıp renk ve kokularını kontrol etmektir. Bozulmuş bir yumurtada renk değişikliği izleri sayesinde kolaylıkla tespit edilebilir.
SERT PEYNİR VE TEREYAĞI
Sert peynirler, düşük su içeriği nedeniyle yumuşak peynirlerden daha uzun süre dayanır. Peynirin cinsine göre açıldıktan sonra buzdolabında 6 haftaya kadar dayanabilir. Parmesan 3-6 hafta, çedar 3-4 hafta, Edam ve gouda 2 haftaya kadar dayanabilir. Peynirinizi hava geçirmez bir kapta veya yakında kullanmayı düşünmüyorsanız dondurucuda sakladığınızdan emin olun.
Paketi açtıktan sonra tereyağı buzdolabında daha da uzun süre dayanır. Paketi açılmamışsa 2-3 ay da olsa kullanabilirsiniz. Tereyağının bu kadar uzun süre dayanmasının nedeni, çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır. Tereyağını korumanın en iyi yolu, orijinal ambalajında saklamak veya ekstra folyoya sarmaktır.
SÜT VE YOĞURT
Pek çok insan, güvenli olmadığını düşünerek son kullanma tarihi geçmiş sütü içmekten korkar, ancak gerçekte, bir hafta sonra içmek hala güvenlidir. Fakat bu durum, sütün kapağı sıkıca kapalı olarak düzgün bir şekilde saklanması ve kokusu hala iyiyse geçerlidir. Pastörizasyon sürecinde tüm zararlı patojenler zaten öldürüldüğü için ciddi hastalıklardan korkmanıza gerek yok.
Yoğurt, hala güzel görünüyor ve kokuyorsa yemek için güvenlidir. Bununla kastettiğimiz şey, yoğurtta renk değişikliği veya daha da kötüsü küf belirtileri olmamasıdır. Mükemmel beyaz göründüğü sürece, tüketmenin sorun olmayacağından emin olabilirsiniz.
MISIR GEVREĞİ
Açılmamış bir paket mısır gevreği dolabınızda 6-12 ay kadar dayanabilirken, açılmış bir poşetin 4-6 ay içinde tüketilmesi gerekir. Mısır gevreği yemek için güvenli değilse, ambalajda kötü bir koku, böcekler ve sinekler ve hatta küf fark edersiniz.
FISTIK EZMESİ
Açılmış bir kavanoz fıstık ezmesi kilerde 2-3 ay, buzdolabında 6-9 ay kalabilir. Ayrılmış yağların fıstık ezmesinin kötü olduğu anlamına gelmediğini, bunun yerine kaya gibi sert bir ürünün bu anlamına gelebileceğini unutmayın. Bu nedenle fıstık ezmesinin yapısına bakarak yenilebilecek kıvamda olup olmadığı konusunda emin olabilirsiniz.
SOSLAR
Ketçap şüphesiz en popüler soslardan biridir ve açılmış bir şişe buzdolabında bir yıla kadar dayanabilir. Bu, markanın kalitesine bağlıdır ve herhangi bir ayrılma ve kararma görürseniz bozulduğunu fark edebilirsiniz. Normal açılmış bir hardal şişesi de çok sağlamdır ve buzdolabında saklandığında 12-18 ay arasında muhafaza edilebilir. Kötüleştiğine dair uyarı işaretleri, renk değişikliği ve çok kötü bir kokudur.
Açılmış bir kavanoz mayonez, düşük sıcaklık bakterilerin üremesini yavaşlattığı için buzdolabında 2-3 ay dayanabilir. Ancak buzdolabının dışında bırakılan açık bir kavanoz yaklaşık 8 saat dayanabilir. Kendi mayonezinizi yapıyorsanız, bozulmadan bir hafta içinde hepsini kullanmanız gerekeceğini unutmayın.
CİPSLER, KURABİYELER VE KRAKERLER
Bir poşet cips, 1 aya kadar dayanabilir. Bu, yemek için zararlı olacakları anlamına gelmez, ancak muhtemelen gevrekliklerini kaybetmiş olacaklardır. Bunları serin ve kuru bir yerde saklayabilir ve daha uzun süre dayanabilmeleri için güzelce kapatabilirsiniz. Kraker ise son kullanma tarihlerinin üzerinden 3 aya kadar dayanabilir.
Paketlenmiş kurabiyeler açıldıktan sonra kilerinizde 7-10 gün (yumuşak) ve 2-3 hafta (sert) kalabilir. 4-5 ay boyunca muhafaza edebileceğiniz dondurucuya atarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Ev yapımı kurabiyeler dondurucuda aynı süre dayanabilir, ancak kilerinizde sadece yumuşak olarak 2-3 gün ve sert olarak 2-3 hafta kalabilir.
ET VE BALIK
Taze et 5 günden fazla satın alındıktan sonra buzdolabında bırakılamaz ve kullanılmadığı takdirde dondurulmalıdır. Yani, et, dondurucuda en fazla 12 ay boyunca tazeliğini ve lezzetini koruyabilir biftek 4-12 ay, pişmemiş kıyma 3-4 ay, sosis için 1-2 ay ve 9 -12 ay kümes hayvanları için. Kötü saklanan etlerdeki bakteriler her 15-20 dakikada bir ikiye katlandığından, dondurucunuzun düzgün çalıştığından emin olun.
Taze balık ise buzdolabında 1-2 gün, füme balık ise 5-7 gün dayanabilir. Ette olduğu gibi, deniz ürünlerini de balığın cinsine göre 3-9 ay dondurucuda saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Balık bozulursa, çözüldüğünde yapışkan bir doku ve genel olarak hoş olmayan bir koku fark edeceksiniz.
KEK KARIŞIMI
Kek karışım kutuları genellikle un, kabartıcı maddeler, şeker, kakao ve diğer tatlandırıcı maddeler içerir. Bu, açıldıktan sonra bile uzun süre dayanabilecekleri anlamına gelir. Bu durumda kuru ve serin ortamlarda uygun şekilde saklandıkları takdirde 4-5 ay sonra dahi kullanılabilirler. Ancak, herhangi bir zamanda ortaya çıkabilecekleri için kek karışımınızı böceklenme açısından kontrol etmeniz gerekecektir.
BAL
Saf bal, uygun şekilde saklansa da saklanmasa da bozulmayan çok az üründen biridir. Diğer şekerlerle karıştırılmayan bal kristalleşir veya rengi koyulaşır, ancak bu sadece doğaldır ve onu atmanız gerektiği anlamına gelmez. Yapmanız gereken tek şey balınızı ağzı sıkıca kapalı bir cam kavanozda tutmaktır.