Derin bir ev temizliği her ne kadar zorlu bir görev gibi gözüküyor olsa da, farklı tüyolar sayesinde çok daha kolay bir hale gelebiliyor. İşte evinizin her noktasını yorulmadan ve zorlanmadan tertemiz yapmanın anahtarı…
BİR SEFERDE TEK İŞ YAPIN
Büyük bir temizliğe giriştiğinizde mutfaktaki lavaboyu temizlerken bir anda yerleri silmeye geçmek oldukça sık yapılan bir hata. Bir işi bitirmeden diğerine geçmek hem sizi mental olarak yorar hem de temizliğin daha geç bitmesine neden olur. Onun yerine işleri sıraya alıp günlere bölmek size büyük rahatlık sağlayacaktır.
PLANLAMA YAPIN
Sıra evi temizlemeye geldiğinde bir anda işe girişip gördüğünüz her yeri temizlemeye çalışmak yerine belirli işlere belirli zamanlar ayıracağınız bir plan yapın. Örneğin "bugün mutfağı temizleyeceğim" demek yerine "buzdolabını 1 saatte temizleyeceğim" gibi planlar yapın. Bu sayede ne kadar çok iş yaptığınızı ve harcadığınız vakti görebilirsiniz.
APLİK VE AVİZE GİBİ AYDINLATMALARI YIKAYIN
Aydınlatmalar her ne kadar tozu göstermese de en çok kirlenen yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle büyük bir temizliğe kalkıştığınızda her türlü aydınlatmayı mutlaka silerek tozunu alın. Avizelerdeki küre gibi kısımları da çıkabilmekte olduğundan çıkarıp sabunlu suda yıkamanız fazlasıyla etkili olacaktır.
BULAŞIK MAKİNESİNİ DE UNUTMAYIN
Neredeyse her gün sıkça kullandığımız bulaşık makineleri kirli bulaşıkları temizlese de makinelerin de temizlenmesi gerektiği gerçeği gözden kaçabiliyor. Boş çalıştıracağınız makinenin içerisine biraz kabartma tozu ve sirke atarsanız hem kireç hem de yağ kalıntıları anında temizlenecektir.
MİKRODALGAYI ÇALIŞTIRDIKTAN SONRA TEMİZLEYİN
Günlük olarak sıkça kullanılan mikrodalga fırınların içerisinde sık sık yemek artıkları birikmekte ve zamanla oraya yerleşmektedir. Bunları direkt olarak ovalayıp çıkarmak yerine öncesinde mikrodalga fırını içerisine bir bardak su koyarak çalıştırın. Isınan sudan çıkan buhar, yemek artıklarını yumuşatacak ve daha kolay temizlemenizi sağlayacak.
KÜÇÜK EV ALETLERİNİ UNUTMAYIN
Tost makinesi, ekmek kızartma ya da kahve makinesi gibi küçük aletler ne kadar sık kullanılsa da temizliği gözden kaçabiliyor. Ekmek kırıntıları, yağ artıkları zamanla bu makinelerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle temizlik esnasında küçük ev aletlerini de temizlediğinizden emin olun.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ VE KURUTUCULAR DA TEMİZLENMELİ
Kıyafetleriniz ne kadar temiz olsa ve güzel koksa da durum çamaşır makinesi gibi sürekli suyla temas eden aletlere geldiğinde küf ve kötü koku oluşumunu kaçınılmaz olabilir. Eğer çamaşır makinenizin kendisi güzel kokmuyorsa temizlik zamanı gelmiş demektir. Boş çalıştıracağınız çamaşır makinesinin deterjan kısmına bir bardak sirke ile karbonatı suyla karıştırıp koymak oldukça etkili bir temizleme yöntemidir.
Kurutucular ise yüksek ısı yaydığından havalandırma deliklerinin ve toz haznesinin düzenli olarak temizlendiğinden emin olunmalı. Aksi halde yangın gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
YASTIKLARI DA YIKAYIN
Her ne kadar nevresimleri sık sık değiştiriyor olsak da yastıkları temizlemeyi genel olarak atlıyoruz. Ancak kılıfları ne kadar sık değiştiriliyor olsa da yastıkların içerisinde de toz, ter ve bakteri oluşumu mümkündür. Yastıkları yıkamadan önce bakım etiketlerini okuyup, yönergelere uygun bir şekilde yıkayabilirsiniz. Çoğu yastık çamaşır makinesinde yıkanabilmekte ve kurutucuda kurutulabilmektedir.
GÖZDEN KAÇAN DİŞ FIRÇALIKLARI
Genelde gözden kaçan ve düzenli olarak temizlenmesi gereken ürünlerin başında diş fırçalıkları gelmektedir. Sürekli olarak kullandığımız diş fırçalarını koyduğumuz fırçalıklar aslında tam bir bakteri yuvasıdır. Güzel bir deterjanlı sabunla ise kolaylıkla yıkanabilirler.
YATAK SÜNGERLERİNİ SÜPÜRÜN
Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar, yatak süngerlerinin pek çok ölü deri ve toz barındırabileceğini ortaya çıkardı. Ne kadar çarşaflar değişiyor olursa olsun mutlaka süngerlerin de düzenli olarak süpürülmesi uyku kalitenizi arttırmak adına oldukça önemlidir. Çoğu elektrikli süpürgenin süngerler için aparatı bulunmaktadır. Ayrıca yatağınızdan kötü kokular geldiğini fark ettiyseniz üzerine kabartma tozu serpip birkaç saat bekletip öyle süpürürseniz ilk günkü haline döndüğünü görebilirsiniz.
GÖZDEN KAÇAN KAPI ÜSTLERİ
Kapı üstlerinde bulunan çerçeveler, ufak bir çıkıntı yaratmasına karşın yüksek miktarlarda toz toplayabilmektedir. Temizliğinizi yaparken nemli bir bez yardımı ile tüm kapıların üst kısmını silin. Çıkan toza siz de inanamayacaksınız.
IŞIK ANAHTARLARINI DEZENFEKTE EDİN
Her gün mutlaka en az birkaç defa ışıkları açmak ve kapatmak için kullandığımız ışık anahtarları, üzerinde bol miktarda parmak izi ve lekenin yanı sıra mikrop da barındırır. Mutlaka düzenli olarak yumuşak bir bez ve dezenfekte edici bir temizlik malzemesi ile silinip steril hale getirilmelidir.