Salatalık, domates ve soğanların doğru yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor. Fakat bilimsel olarak bu sebzelerin bazıları ılıman bir ortam olarak daha uygun olmasına rağmen sıklıkla buzdolabında saklandığı biliniyor. Bu sebzelerin ömrünü uzatmak için ise buzdolabında bulundurulmaması gerekiyor.
"SALATALIKLARI BUZDOLABINDA TUTMAYIN"
Uzmanlara göre, salatalık 10 derecenin altında üç günden fazla saklandığında "soğuk yaralanması" adlı bir duruma maruz kalabilir. Sulanma, çürüme ve çukurlaşma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Buzdolabı yerine salatalıkları doğrudan güneş ışığı olmayan, gölge ve serin bir ortamda tutmanız gerekir. Buzdolabı yerine salatalıkları bu şartlara sahip bir dolapta veya kilerde tutmak çok daha sağlıklıdır.
Ayrıca uzmanlar, salatalığın avokado, domates ve kavun gibi meyvelerin yanında saklanmamasını belirtiyor. Bu tür meyvelerin etilen gazı üretmesi, salatalıkların daha çabuk sararmasına ve olgunlaşarak çürüme sürecini tetiklemesine neden olabilir.
"DOMATESLER ODA SICAKLIĞINDA BEKLETİLMELİ"
Uzmanlara göre, oda sıcaklığında bekletilmesi gereken bir diğer sebze de domates. Soğuk ortam, domateslerin dokusunu, tadını ve hatta aromasını etkileyebilir.
Tadını ve kokusunu etkilememesi için domateslerin güneş görmeyen, serin ve karanlık bir yerde tutulması oldukça önemli. Dışarıdan gelen ışık, olgunlaşma sürecini hızlandırabilir. Bu nedenle uzun süre taze kalması için serin ve karanlık bir yer olmasına dikkat edilmeli.
"SOĞANLARI SAKLAMANIZ GEREKEN YER…"
Uzmanlar, soğanların en iyi şekilde kiler, bodrum veya garaj gibi kuru, iyi havalandırılan ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bunun sebebi ise soğanların nemi, kolayca emebilme kapasitelerinin olmasıdır. Bu süreçte sıcaklık veya nem yüksekse filizlenmeye veya çürümeye başlayabilirler.
Soğanlar bir dolapta veya serin bir ortamda saklandığında iki aya kadar dayanabilir.