Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Güncel Haberleri Acı yemeyi neden severiz? Ardındaki gerçeği bilim insanları araştırdı…

Acı yemeyi neden severiz? Ardındaki gerçeği bilim insanları araştırdı…

Hepimizin çevresinde acı yemek yemeyi çok seven en az bir kişi vardır. Bu kişiler acıdan yüzleri kızarsa, gözleri yaşarsa da acı yemeği çok sevdiklerini görebiliriz. Her ne kadar görünüşte mantıklı olmasa da aslında acı yemek, sadece ağızda değil tüm vücutta fiziksel bir acıya neden olabilir.

Giriş Tarihi: 07.09.2023 13:50
ABONE OL
Acı yemeyi neden severiz? Ardındaki gerçeği bilim insanları araştırdı…

Peki acıya neden olan bir şeyi neden bilerek yeriz ve bundan keyif alırız? Görünüşe göre, dünyadaki pek çok insanın acıyı sevmesinin aslında oldukça ilginç nedenleri var.

ACI YEMEK SİZE KENDİNİZİ İYİ HİSSETTİREBİLİR

Acı, bir "lezzet" değil, bir duyumdur. Baharat hissi, acı biberleri acı yapan madde olan kapsaisin adlı kimyasal bileşikten gelir. Kapsaisin ağrıya neden olur ve vücudun tehlikede olduğunu düşünmesini tetikler. Buna karşılık vücut, zevk veren hormonlar olan endorfinleri salgılar; bu, vücudun baharatlı yiyecek yediğinizde hissettiği "tehdidi" ortadan kaldırmaya çalışmasının yoludur.

Bu kimyasal salınım, bazı insanların acı yiyecekler yemeyi mutlulukla ilişkilendirmesine neden olur ve egzersiz sonrası hissettiğiniz iyi duyguya benzer bir "başarı" yaratır.

Vücut tehlikede olduğunu hissettiğinde, aynı zamanda hayatta kalma hormonu adrenalini de salgılar; bu da acı bir kase yemek yiyen kişiye, sanki bir hız trenine biniyormuş gibi, kalp atışlarını hızlandıran bir heyecan hissi verebilir. Kısacası pek çok kişi için acı yemek yemek bir tür heyecan arayışıdır.

ACI BİBER ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERLE DOLUDUR

Acı biberdeki kimyasallar bize acı verdiği için bakterilere, virüslere ve diğer mikroplara da zararlı olabileceği mantıklıdır. Soğutmanın keşfinden önce, dünyanın daha sıcak bölgelerinde yiyeceklerin korunmasına ve bakterilerin önlenmesine yardımcı olmak için acı biberler sıklıkla kullanılıyordu. Bu, gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıydı; acı biberler kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıcıydı.

Bu nedenle Hindistan ve Meksika gibi daha sıcak ülkeler çok baharatlı geleneksel mutfaklar geliştirirken, İngiltere ve İskandinavya gibi daha ılıman iklimler çok daha az acı ılıman yiyecekler üretiyor. Acı biberlerde bulunan bu antimikrobiyal özellikler nedeniyle birçok kültür baharatlı geleneksel yemekler yaratmış ve nesiller boyunca milyarlarca insan bunları sevmeye başlamıştır.

ACI YEMENİN FAYDALARI

Baharatlı yiyecekleri sevmemizin bir nedeni de sağlığımız için faydalı olmasıdır. Çok sayıda bilimsel araştırma, baharatlı yiyecekler yemenin sağlık açısından her türlü faydasına işaret ediyor. Biberlerde bulunan kimyasal bileşik olan kapsaisin, antioksidanlar ve antiinflamatuarlarla yüklüdür. Kapsaisin aynı zamanda gelişmiş sindirim, artan metabolizma, daha iyi kalp sağlığı, kanser riskinde azalma ve güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi ile de ilişkilendirilmiştir.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın