Peki acıya neden olan bir şeyi neden bilerek yeriz ve bundan keyif alırız? Görünüşe göre, dünyadaki pek çok insanın acıyı sevmesinin aslında oldukça ilginç nedenleri var.
ACI YEMEK SİZE KENDİNİZİ İYİ HİSSETTİREBİLİR
Acı, bir "lezzet" değil, bir duyumdur. Baharat hissi, acı biberleri acı yapan madde olan kapsaisin adlı kimyasal bileşikten gelir. Kapsaisin ağrıya neden olur ve vücudun tehlikede olduğunu düşünmesini tetikler. Buna karşılık vücut, zevk veren hormonlar olan endorfinleri salgılar; bu, vücudun baharatlı yiyecek yediğinizde hissettiği "tehdidi" ortadan kaldırmaya çalışmasının yoludur.
Bu kimyasal salınım, bazı insanların acı yiyecekler yemeyi mutlulukla ilişkilendirmesine neden olur ve egzersiz sonrası hissettiğiniz iyi duyguya benzer bir "başarı" yaratır.
Vücut tehlikede olduğunu hissettiğinde, aynı zamanda hayatta kalma hormonu adrenalini de salgılar; bu da acı bir kase yemek yiyen kişiye, sanki bir hız trenine biniyormuş gibi, kalp atışlarını hızlandıran bir heyecan hissi verebilir. Kısacası pek çok kişi için acı yemek yemek bir tür heyecan arayışıdır.
ACI BİBER ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERLE DOLUDUR
Acı biberdeki kimyasallar bize acı verdiği için bakterilere, virüslere ve diğer mikroplara da zararlı olabileceği mantıklıdır. Soğutmanın keşfinden önce, dünyanın daha sıcak bölgelerinde yiyeceklerin korunmasına ve bakterilerin önlenmesine yardımcı olmak için acı biberler sıklıkla kullanılıyordu. Bu, gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıydı; acı biberler kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıcıydı.
Bu nedenle Hindistan ve Meksika gibi daha sıcak ülkeler çok baharatlı geleneksel mutfaklar geliştirirken, İngiltere ve İskandinavya gibi daha ılıman iklimler çok daha az acı ılıman yiyecekler üretiyor. Acı biberlerde bulunan bu antimikrobiyal özellikler nedeniyle birçok kültür baharatlı geleneksel yemekler yaratmış ve nesiller boyunca milyarlarca insan bunları sevmeye başlamıştır.
ACI YEMENİN FAYDALARI
Baharatlı yiyecekleri sevmemizin bir nedeni de sağlığımız için faydalı olmasıdır. Çok sayıda bilimsel araştırma, baharatlı yiyecekler yemenin sağlık açısından her türlü faydasına işaret ediyor. Biberlerde bulunan kimyasal bileşik olan kapsaisin, antioksidanlar ve antiinflamatuarlarla yüklüdür. Kapsaisin aynı zamanda gelişmiş sindirim, artan metabolizma, daha iyi kalp sağlığı, kanser riskinde azalma ve güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi ile de ilişkilendirilmiştir.