Türk Böbrek Vakfı, Dünya Böbrek Günü'nde Amerika'da tamamlanan "Kovid-19 sonrası böbrek hastalıkları risklerine ilişkin yeni bulguları" masaya yatırdı. Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu "Maalesef araştırmada görülüyor daha önce böbrek hastalığı geçirmiş kişi sonra da kovid'e yakalanmışsa tekrar böbrek hastalığı yaşama oranı sağlıklı bireylere göre daha yüksek. Bunun yanında tanıyı alarak yoğun bakımda yatmak, akut böbrek yetersizliği ile ilgili yeniden bir hastalık yaşama riskini 11 kat arttırıyor. Ayrıca son dönem böbrek yetersizliğine doğru gitme riski ise 8 kat, böbrekle ilgili diyalize girmek veya ölümle ilgili rakamların bile hiç geçirmemiş popülasyona göre 8 kat arttığı gösterilmiştir" dedi.
KOVİD SONRASI MUTLAKA KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN
Türk Böbrek Vakfı (TBV ) Başkanı Timur Erk, 150 gram olan böbreğin, 200 litre kanı 24 saat devirdaim ederek vücudumuzun arıtma tesisi olarak görev yaptığının altını çizerek " Riskli grupta olan veya böbrek sağlığı açısından kendini korumak isteyenler Kovid-19 sonrası ilk 3-6 ay arası mutlaka kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanmamak, sigara tüketiminde uzak durmak ve sporu hayatın bir parçası haline getirmenin yanında dengeli beslenmek ve özellikle şeker ile tuz tüketimde dikkatli olmak genel sağlık açısından olduğu gibi böbrek sağlığı açısında da son derece elzemdir" dedi.
TBV Mütevelli Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da Amerika'da San Luis'de yapılan 90 bine yakın kovid-19 nedeniyle hastanede yatan ya da evde tedavi gören hasta ile 1.5 milyondan fazla benzer yaş gurubundaki kişileri karşılaştıran bir çalışmayı örnek göstererek, "Biz pandemi sırasında hastalığa yakalanarak hastanede yatan ve yoğun bakıma giden hastalarımızın içinde, yeni gelişen akut böbrek hasarı dediğimiz, yani ani olarak böbreklerin bozulması veya diyalize ihtiyaç duyma kısmını gözlemledik. Çok yakın zamanda ise yayınlanan bir çalışmada bu hastalıktan kurtulsanız bile, yeni bir böbrek hasarı gelişmesi açısından riskli olunduğu ortaya konuldu. Hastaneye yatmak, sonrası yoğun bakıma girmek ve o sırada böbrekle ilgili bir problem gelişmesi, kovid-19 geçirmemiş kimselere göre böbrek hastalığı açısından ciddi bir risk yaratıyor" dedi.
KOVİD BÖBREK HASTASINDA 11 KAT DAHA FAZLA RİSK YARATIYOR
Prof. Dr. Rumeyza "Maalesef araştırmada görülüyor daha önce böbrek hastalığı geçirmiş kişi sonra da kovid'e yakalanmışsa tekrar böbrek hastalığı yaşama oranı sağlıklı bireylere göre daha yüksek. Bunun yanında tanıyı alarak yoğun bakımda yatmak, akut böbrek yetersizliği ile ilgili yeniden bir hastalık yaşama riskini 11 kat arttırıyor. Ayrıca son dönem böbrek yetersizliğine doğru gitme riski ise 8 kat, böbrekle ilgili diyalize girmek veya ölümle ilgili rakamların bile hiç geçirmemiş popülasyona göre 8 kat arttığı gösterilmiştir. Kovid-19 geçirmek böbrek sağlığı açısından bir risk faktörü olarak tanımlanmış durumda. Hayatınızda bir dönem böbrekle ilgili geçici bir rahatsızlık yaşadığınızda uzun vadede kronik böbrek hastası olmak için bir risk kazanmış oluyorsunuz. Bu nedenle yılda bir kez böbrek kontrollerinin yaptırılmasını son derece önemli buluyoruz" dedi.