Bebeğinizdeki değişiklikler;
- Bebeğinizin boyu yaklaşık 39-40 cm, ağırlığı ise 1100-1200 gram kadardır.
- Büyüyen beyin dokusuyla beraber kafası da büyümektedir.
- Gözlerini açıp kapatabildiği gibi, hareket ettirmeye de başlamıştır.
- Akciğerleri gelişmeye devam etmekte, bronş ve alveol yapısı gelişmektedir.
Sizdeki değişiklikler:
- Bebeğinizin büyümek ve gelişmek için temel ihtiyaçları olan protein, demir, C vitamini, kalsiyum folik asitten zengin beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Bu haftada erken doğum kaygılarınız artabilir. Doktorunuzdan bu konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.
- Göğüs uçlarındaki koyulaşma devam etmekte, hacmi ve yoğunluğu artmaktadır.
- Gebelikte artan progesteron hormonunun sindirim sistemine etkisi dolayısıyla midede yanma ve hazımsızlık şikayetleri olabilir. Az az sık sık yenmek yemek, lifli gıdalarla beslenmek ve bol su içmek bu şikayetlerinizi azaltabilir.
- Supin hipotansif sendrom denilen sırtüstü uzandığınızda tansiyon ve kalp atışlarınızda değişiklik olması durumu ile karşılaşabilirsiniz.
- Bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini rahatça hissederseniz. Bebeğinizin hareketlerinde bir azalma fark ederseniz doktorunuza haber vermelisiniz.
- Bebeğinizin kilosu artıp karnınız gittikçe büyüdükçe sırt ve bel ağrılarınız artabilir. Yine karnınızın büyümesine bağlı denge sorunu yaşayabilirsiniz. Topuklu ayakkabıları çıkarıp düz ayakkabı giyme zamanı gelmiştirJ
Öneriler:
- Sizi yoracak aktivitelerden sakınmalısınız. Yürüyüş yapmak, yüzmek bu haftada yapabileceğiniz en iyi egzersizlerdendir.
- Kilo alımınız doktorunuz tarafından takip edilecektir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme şeklinden (tatlı, hamur işleri gibi) uzak durarak fazla kilo alımınızın önüne geçebilirsiniz.
- Gebeliğin her döneminde olduğu gibi sigara ve alkol alımından uzak durmalısınız.
- Artık bebeğinize isim düşünmenin vakti de geldiJ