Bebeğinizdeki değişiklikler;
- Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık 28-30 cm, ağırlığı ise 400-450 gramdır.
- Gözleri oluşumunun büyük bir bölümünü tamamlamıştır. Aydınlık ve karanlığı algılayabilir.
- Göz kapakları oluşmuştur. Gözlerini açıp kapayabilir. Tırnaklar da bu haftada oluşur.
- Sizin sesinizi, kalp atışlarınızı, mide seslerinizi duyabilir. Bebeğinizle konuşup ona şarkılar söyleyebilirsiniz J
- Kafa vücut oranı değişmekte, vücut büyümektedir.
- Beyin gelişimi hızlanır. Bu haftada dokunma hissinin de gelişmesiyle beraber bebeğiniz çevresini ve bedenini anlamaya başlar.
- Artık yüzünün her bir bölümü –gözleri, kaşları, göz kapakları, kulakları- olması gereken yerdedir.
- Bebeğinizde sizin ritmik bir hareket olarak algılayacağınız hıçkırmalar görülür.
Sizdeki değişiklikler;
- Büyüyen rahminizin midenize baskı yapması ve mide boşalma zamanının gebelik hormonlarının etkisiyle gecikmesinden dolayı mide yanması, reflü gibi mide şikayetleriniz artabilir. Doktorunuz tarafından önerilen anti-asit ilaçları kullanabilrsiniz.
- Yine büyüyen rahmin akciğerlere baskı yapmasından dolayı nefes darlığı yaşayabilirsiniz.
- Bu haftada artan kan hacminden dolayı fizyolojik anemi dediğimiz bir durum oluşabilir. Eğer dışardan demir takviyesi alıyorsanız, ciddi bir anemi durumu yaşamayacaksınızdır.
- Karnınızın büyümesine bağlı denge merkeziniz değişir, dengenizi sağlamakta zorlu çekebilirsiniz. Topuklu ayakkabılar yerine ortopedik ayakkabıları tercih etmelisiniz.
- Gebelik hormonlarına bağlı eklemlerde meydana gelen gevşemeler bel ağrısı yaşamanıza neden olabilir.
- Yine bu haftada bacak kramplarınızda artış olabilir. Magnezyum ya da kalsiyum desteği bu şikayetinizi azaltmada faydalı olabilir.
- Bu haftada pembe renkli, ince çizgi şeklinde gebelik çatlakları oluşmaya başlayabilir. Çatlak önleyici kremlerin kullanılması bu çizgilerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Artan melatonin seviyesine bağlı yüzünüzde lekelenmeler oluşabilir. Güneş koruyucu kremler kullanmak ve güneş ışığına fazla maruz kalmamaya çalışmak bu lekelerin oluşmasını azaltacaktır.
Öneriler:
- Bu haftada bazı gebelerde belirgin iştah artışı yaşanabilir. Aşırı beslenmek fazla kilo alımına neden olabilir. Ve bu fazla kilonun bebeğe bir faydası yoktur. Yeteri kadar ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
- Mide yanması şikayetleri için baharatlı gıdalardan uzak durmak, sık ve az beslenmek ve anti asit ilaçlar kullanmak gerekebilir.
- Yürüyüş ve yüzme gibi yorucu olmayan sporları tercih etmelisiniz.
- Yine bu haftada bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.