Bebeğinizdeki değişiklikler:
- Bu haftada bebeğinizin boyu 12-13 cm, ağırlığı ise 150-180 gram kadardır.
- Bu haftada bebeğinizin ciltaltı dokusu yağ depolamaya başlar. Bu durum bebeğinizin daha fazla büyümesini sağlayacaktır.
- Bu hafta bebek kalbi günde yaklaşık 30 litre kadar kan pompalamaktadır. Yutma, göz kırpma ve emme refleksleri gelişir.
- Bebeğinizin yumuşak kıkırdak yapısı kemikleşmeye başlar. Gerekli olan günlük kalsiyum ihtiyacını almaya özen göstermelisiniz.
Sizdeki Değişiklikler
- Bu haftada rahmin büyümesi hızlandığından dolayı göbek deliğiniz dışarı çıkmaya başlayabilir. Yine rahmin hızla büyümesine bağlı olarak, rahmi tutan bağlar gerilip, kasıklarda gerilme, çekilme şeklinde ağrıya neden olabilir.
- Damarlarınız belirginleşmeye başlar ve varis görülebilir. Fazla ayakta kalmamak, ayaklarınızı zaman zaman yukarı kaldırarak uzatmak bu şikayetlerinizi azaltmaya yardımcı olur.
- Vaginal akıntı şikayetiniz bir miktar artabilir. Şeffaf ve kokusuz olduğu sürece endişe etmenize gerek yok. Aksi takdirde muayene olmanız gerekebilir.
- Bu haftada hormonal değişikliklerden dolayı duygusal dalgalanmalar olabilir. Hassasiyet, alınganlık, ağlama isteği gibi şikayetler olabilir.
Öneriler:
- Bazı gebelerde rahmin büyümesine ve kilo alınmasına bağlı olarak karın çatlakları oluşmaya başlayabilir. Bu durumu doktorunuzla paylaşın. Alınabilecek önlemlerle ilgili sizi bilgilendirecektir.
- Yine rahmin büyümesine bağlı reflü şikayetiniz artabilir. Reflü için alabileceğiniz ilaçları doktorunuza danışmalısınız. Az az sık sık yemek, baharatlı ve ekşi gıdalar tüketmemek de reflü şikayetiniz için alabileceğiniz önlemler arasındadır.