Bebeğinizdeki değişiklikler:
- Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 11 cm, ağırlığı ise 100-140 gram kadardır. Yani bir avakado meyvesi kadar. Bu haftadan itibaren bebeğiniz çok daha hızlı büyüyecek.
- Bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Ancak özellikle ilk gebeliklerin bebek hareketlerini hissetmesi 19-20. Haftayı bulabilir.
- Bebeğin cinsiyeti de bu hafta da ultrason ile ayırt edilir.
- Kulaklar ve gözler doğduktan sonra olması gereken yerdedirler. Sinir liflerinde myelinizasyon başlar, myelin sinir lifleri için önemlidir.
- Dolaşım sistemi tam olarak işlev görmeye başlamıştır. Göbek kordonu olgunlaşmış, plasentanın büyüklüğü fetus kadar olmuştur. Kalbi günde 10 lt den fazla kan pompalar.
- Bebeğinizin barsaklarında mekonyum denilen, amnion sıvısı, sindirim sistemi salgıları ve dökülen hücrelerden oluşan fetal dışkı birikmeye başlar.
Sizdeki değişiklikler:
- Bebeğinizin büyümesi ile beraber rahminiz de büyümeye devam eder. Yaklaşık 250 gram ağırlığındadır.
- Karın bölgesi iyice belirginleşmiştir. Artık gebe kıyafetlerinizi giyebilirsiniz.
- Bu haftada diş hekimine düzenli olarak gitmeniz önemlidir. Diş etlerinin hassaslaşmasıyla diş eti kanamaları görülebilir.
- Tüm düşünceler bebeğe odaklandığı için unutkanlık ve dalgınlık sık rastlanır.
- Bu haftada vaginal akıntıda artış olabilir. Bu endişelenecek bir durum değildir. Ancak koku ve kaşıntı varsa enfeksiyon riski açısından doktorunuza danışmalı ve muayene olmalısınız.
Öneriler
- Özellikle bu dönemden sonra bebeğe giden kan akımını azalttığından dolayı sağ yan ve sırtüstü pozisyonda yatmanız önerilmez. Sol yan pozisyon daha uygundur.
- Ani yatış ve kalkışlar baş dönmesi ve baygınlık hissine neden olabilir. Bundan dolayı yatarken ve kalkarken yavaş hareket etmelisiniz.
- 4 lü test: Bu haftada Down sendromu tarama testlerinden olan 4' lü test yapılabilir . Doktorunuzdan bu konuda bilgi alın. Bu test için ideal zaman 16-18 hafta arasıdır.
- Başka çocukları olan anne-babaların çocuklarına kardeşleri olacağını açıklamak için oldukça uygundur. Böylece anne karnındayken kardeşi ile arasında ilişki ve bağ kurmaya başlayacaktır.
- Karnınız gittikçe büyüdüğünden, büyüyen karnınız uyku sırasında size biraz rahatsızlık verip uyku sorunu yaratabilir. Sol yan pozisyonda yatmak ve uyurken bol kıyafetler giymek rahat bir uyku uyumanızı sağlayabilir.