Bebeğinizdeki değişiklikler:
- Artık gebeliğinizin 2. trimesterindesiniz (İkinci 3 aylık dönemi). Bundan sonra gebeliğin daha rahat ve keyifli bir dönemine gireceksiniz.
- Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 7-8 cm, ağırlığı 40-50 gram kadardır. Yani bir şeftali büyüklüğünde. Halen kafası vücuduna göre büyüktür.
Annedeki değişiklikler:
- Bu haftada sırt ağrılarınız artabilir. Bu durumun nedeni doğumu kolaylaştırmak için salgılanan bir hormon olan 'Relaxin' miktarındaki artıştır. Pelvis kemiğinizi genişleterek ve kalça eklemlerinizi gevşeterek büyüyen rahminiz için alan açar.
- Mide bulantısı şikayeti büyük oranda azalır. Neredeyse tamamen geçer.
- Rahminizin büyümesine bağlı olarak hafif karın ağrısı görülebilir. Round ligament ağrısı olarak bilinen bu ağrı özellikle istirahatle geçen bir ağrıdır. Bu haftada kendinizi fazla yormamalı ve fazla ayakta kalmamalısınız.
- Sindirim sistemindeki tembellik hissi nedeniyle oluşan kabızlık ve mide şikayetlerini azaltmak için bol su içmeye, lifli gıdalar tüketmeye, hafif egzersizler yapmayı ihmal etmeyin.
- Bu haftada yavaş yavaş kilo artışı başlar. Karın büyümeye başlamıştır. Kıyafetleriniz size dar gelmeye başlayabilir. Yavaş yavaş gebe kıyafetleri almaya başlayabilirsiniz.
- Hormonların artmaya devam etmesiyle birlikte yüz ve boyunda lekelenme şeklinde Chloasma denilen gebelik maskesi olabiliri. Bu durumda endişe etmenize gerek yok. Çünkü geçici bir durumdur. Doğumdan sonra düzelecektir.
Öneriler:
- Bu haftada anne adayının libidosu artabilir. Doktorunuz bazı durumlarda cinselliği sakıncalı bulabilir. Bu durumların dışında cinselliğin gebeliğe zarar vermediği şeklinde genel kanı vardır.
- Cinselliğin gebelikte sakıncalı olduğu durumlar şunlardır; Plasenta previa denilen plasentanın rahim ağzına yakın yerde bulunması, açıklanamayan anormal vaginal kanama, rahim ağzı yetersizliği ve rahim ağzının zayıf olması, genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
- Karında, göğüs ve kalçalarda çatlakların oluşmasını engellemek için yavaş kilo almaya çalışılmalıdır.
- Günlük protein alımını karşılayabilmek için et, yumurta, süt ürünlerinin yeterince alınmış olmasına özen gösterilmelidir.
- Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için günlük 1000 mg kalsiyumu süt ve süt ürünlerinden karşılanmaya çalışılmalıdır.
- Demir eksikliği anemisini engellemek için günlük yaklaşık 30 mg elementer demir alınması gerekir.