Halk sağlığı araştırmacısı ve veteriner olan Stephanie Venn-Watson'ın yunuslar üzerinde yaptığı yıllar süren araştırmanın sonunda hayvanların yaşa bağlı hastalık riski ile insanlarda ortaya çıkan değişimler arasında oldukça dikkat çeken bir paralellik olduğunu ve beslenmenin bu süreçte ne kadar olduğunu tespit etti.
Bu verilerin ardından Venn-Watson sayesinde daha fazla doymuş yağ ve C15:0 içeriğinden nasıl faydalanılacağı konusunda daha iyi veriler elde etmeye dair çalışmalar yürütülüyor.
Araştırmalar, beslenme sisteminde daha fazla C15:0 için otla beslenmiş besi hayvanlarından elde edilmiş tereyağı gibi yiyeceklerin doğru düzeyde tüketilmesi, hastalık riskini azaltırken sağlık ve genel durumda iyileşmeyi sağlıyor.
Uzman Diyetisyen Brigitte Zeitlin, Insider'a verdiği demeçte, yağlı gıdaların çeşitli gıda gruplarının sağlıklı beslenmede rolünün şaşırtıcı olmadığını, doymuş yağın korkutucu bir yağ türü değil; önemli olanın yağın kaynağı olduğunu belirtiyor.
Zeitlin, aşırıya kaçılmadığı sürece faydalarından yararlanmak için günde bir yemek kaşığından biraz daha fazla yüksek kaliteli tereyağı ve günde bir porsiyon tam yağlı süt ürünü tüketmenizi öneriyor.
Elde edilen veriler, otla beslenmiş hayvanlardan elde edilen tereyağı ve süt ürünlerinin daha zengin bir C15:0 kaynağı olabileceğini ortaya çıkardı.
Venn-Watson, yunusların, beslenmelerinde peynir veya tereyağı almadıklarını C15:0 bileşiğini tamamen farklı bir balık kaynağından alındığını belirtiyor.
Bir sonraki hedefin, C15:0 seviyesini artıran insanların daha iyi uyku ve daha uzun süre tokluk gibi faydalar yaşadığını, bu bağlantının neden kaynaklandığının bulunması olduğunu belirtiyor Venn-Watson.
TEREYAĞININ DİĞER FAYDALARI
- İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlayarak hem kişinin çocukluk döneminde kemik gelişiminde hem de ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskine karşı faydalıdır.