Dünyada on kişiden yaklaşık üçünün tansiyonunun yüksek olduğu biliniyor. Üstelik hastalık sahibi olan kişilerin %50'si bu hastalıktan habersiz şekilde yaşamlarına devam ediyor. Hayati risk taşıyan yüksek tansiyona karşı kendinize korumanın yolu ise aslında çok basit bir "atıştırmalıktan" geçtiği keşfedildi. İşte o mucizevi besin ve etkileri…
Bu durum zamanla kalbe ve diğer organlara ve kan damarlarına ekstra yük bindirir ve hasara neden olabilir.
Ayrıca kalp hastalığı, böbrek hastalığı, felç, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok ciddi sağlık sorunu ve hastalığın da bir faktörüdür.
Bu durum, British Heart Foundation tarafından "Çok fazla sodyum yersek, su kan dolaşımımıza geri çekilir. Kan damarlarımızdaki su ne kadar fazlaysa, kan basıncımız o kadar yükselir" diyerek açıklanıyor
Tükettiğiniz tuz miktarını azaltmak kan basıncınızı düşürmenin bir yoludur, ancak tuzun vücut üzerindeki etkilerini en aza indirmenin de bir yolu da bulunuyor.
Potasyum ayrıca kan damarı duvarlarınızdaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur, bu da kan basıncını daha da düşürmeye yardımcı olur.
Muzlar genellikle potasyumun vazgeçilmez bir kaynağı olarak düşünülür. Her 100 gram muz için yaklaşık 330 mg potasyum alırsınız.
Ancak daha fazla potasyum içeren başka bir meyve türü daha bulunuyor. Kuru kayısılar 100g'da yaklaşık 1.162mg (veya 1.1g) içerir ve bu da onları muzdan çok daha zengin potasyum içeriğine sahip yapar.
YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜREN DİĞER BESİNLER
ORMAN MEYVELERİ
Yaban mersini ve çilek, bir tür flavonoid olan antosiyaninler adı verilen antioksidan bileşikler içerir.
2019 tarihli bir inceleme, güvenilir kaynak, antosiyaninlerin ve antosiyanin açısından zengin meyvelerin kan basıncını düşürebileceği teorisini destekleyen tutarlı bulgular olduğunu ileri sürmektedir.
MUZ
Muzlar hipertansiyonu yönetmeye yardımcı olabilen potasyum içerir. Orta boy bir muz yaklaşık 422 miligram (mg) potasyum içerir.
2022'de yapılan sistematik bir incelemeye göre, güvenilir bir kaynak, pancar suyundaki nitratın arteriyel hipertansiyonu olan kişilerde sistolik kan basıncını düşürdüğünü ancak diyastolik kan basıncını etkilemediğini göstermektedir.
BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolatanın bir bileşeni olan kakao, bir antioksidan olan flavonoidler içerir. AHA'ya göre flavonoidler kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.