Yüksek kolesterol değerleri, kişinin kanında kolesterol olarak bilinen yağlı bir maddenin olması gereken miktarın üzerinde bulunduğu anlamına gelir. Zamanla bu durum kan damarlarında birikerek tıkanmalara neden olabilir.
Bu nedenle yüksek kolesterol, felç, kalp krizi gibi tıbbi acil durumlar için önemli bir risk faktörüdür. Fakat bu büyük riski sadece 5 besinle büyü oranda engelleyebilirsiniz.
Yüksek kolesterolün çeşitli potansiyel nedenleri vardır; diyet bunlardan biridir. Daha spesifik olarak, çok fazla doymuş yağ tüketmek kolesterol seviyenizi yükseltebilir. Buna yağlı etler, peynir, tereyağı ve dondurma gibi yiyecekler de dahildir.
"Bunlar arasında hayvansal ürünler ile kek, bisküvi, hamur işleri gibi yüksek oranda işlenmiş gıdaların yanı sıra birçok hazır yemek ve paketli gıdalar da yer alıyor" açıklamasında bulundu.
Doymuş yağ, karaciğerdeki kolesterolü kandan alıp parçalayan reseptörleri bloke edebilir. Daha az kolesterol parçalandığında birikebilir ve komplikasyonlara neden olabilir.
Rosie'ye göre lif alımını artırmak, kolesterol seviyesini düşürmenin bir yoludur.
Daha yüksek lifli bir beslenme sistemine sahip olmak, daha düşük vücut ağırlığı, daha düşük kan basıncı ve daha düşük bir kolesterol ile bağlantılıdır.
Lif açısından zengin bitkileri yediğinizde vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi diğer sağlıklı bileşenleri de kazanırsınız, bu da kalp hastalığı , obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
Yulaf ve arpadaki beta glukan gibi bazı lifler, bağırsaklarınızda kolesterole bağlanan ve kanda yeniden emilmesini durduran bir jel oluşturarak dolaşımdaki kolesterol seviyenizi düşürür.