Susam tohumlarının uzun bir geçmişi vardır ve araştırmalar, kullanımının MÖ 3000'e kadar uzandığını göstermektedir. Hindistan'da ortaya çıktığı düşünülse de, şu anda susam tohumlarının en büyük kaynağı Japonya'dır. Sadece lezzetli olmakla kalmazlar ve sayısız şekilde kullanılabilirler, aynı zamanda bu küçük tohumların sağlıklı bir yönü de vardır ve bu da onları Japon evlerinde düzenli bir çeşni haline getirir.
SUSAMIN FAYDALARI
Tarih öncesi çağlardan beri dünyanın dört bir yanında insanların susam tohumu yetiştirmesinin bir nedeni var: Susam tohumu birçok açıdan sağlığa faydalıdır.
Susam tohumlarında bulunan bu ve diğer maddelerin aynı zamanda yüksek tansiyonu da önlediği biliniyor.
ENFEKSİYONLARLA MÜCADELE EDER
Susam tohumlarındaki sesamin ve sesamolin, antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle bilinir. Antioksidanlar, hücrelere verilen hasarı yavaşlatarak vücudunuzu çeşitli hastalıklara karşı korudukları için sağlığınız için önemlidir.
Susam tohumlarının antibakteriyel aktivitesinin stafilokok enfeksiyonları ve boğaz enfeksiyonunun yanı sıra ayak mantarı gibi yaygın cilt mantarlarına karşı da savaştığı kanıtlanmıştır.
DİYABET TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUR
Yapılan araştırmalar, susam yağının, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan geleneksel ilaçlarla birlikte alındığında, bu ilaçların etkinliğini artırdığını gösteriyor.
Tip 2 diyabet, vücudunuzun insülini gerektiği gibi üretmesine izin vermeyen ömür boyu süren bir hastalıktır. Bu durumun bir yönü, hiperglisemi adı verilen yüksek kan şekeridir.
Susam tohumu gibi sağlıklı yiyecekler yemek, tip 2 diyabetli kişilerin hedef kan şekeri seviyelerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Ek olarak, susam yağındaki antioksidanlar kanınızdaki şeker miktarını azaltır.
Ancak, susam tohumlarının bu özel kullanımını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ZENGİN BİR İÇERİĞE SAHİPTİR
Susam tohumları çeşitli sağlıklı besinler içerir. Zengin bir protein kaynağı olarak vejetaryen ve vegan diyetlerine harika bir katkı sağlar.
Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olan ve bağışıklık sisteminizin işlevini destekleyen bakırla doludurlar. Aslında, sadece bir fincan kurutulmuş susam tohumu günlük bakır ihtiyacınızın %163'ünü sağlar.
TÜKETMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Susam tohumları yüksek miktarda lif içerdiğinden, çok fazla susam tüketmek bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Bu durum, bağırsakta büyük bir daralma veya tıkanıklık olan kişilerde görülür.
Bu soruna sahip kişilerde susam tohumları iskemiye (vücuda yeterli kan gitmemesi) veya perforasyona (küçük bir delik veya yırtık) da neden olabilir.