Sindirim sistemi bozuklukları, günlük yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor aynı zamanda birçok kronik rahatsızlığa da zemin hazırlıyor. Peki bu riskten nasıl korunabiliriz? İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD), Crohn Hastalığı, divertikülit ve mide ekşimesi gibi bazı hastalıklar, daha ciddi sindirim sorunları ile karşılaşmanıza neden olabilir.
Bununla birlikte, sağlıklı bir kişi bile sindirim sorunları yaşayabilir. Bu, diyetlerinde lif eksikliği veya probiyotik açısından zengin besinler içeren besinler gibi şeylerden kaynaklanabilir. İşte sindiriminizi düzenleyecek besinler!
YOĞURT
Laktik asit bakterileri fermente edilmiş sütten yoğurt yapar. Sindirim sisteminizde yaşayan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan probiyotikler olarak bilinen dost bakterilerden oluşur. Probiyotikler bağırsaklarınızı sağlıklı tutan iyi bakterilerdir.
Yoğurt gibi yiyeceklerin tüketimini artırmak, bağırsağınızda doğal olarak bulunan probiyotiklerin sindirimini kolaylaştırabilir. Probiyotikler, kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi sindirim bozukluklarına yardımcı olabilir. Ayrıca süt şekeri veya laktozun sindirimini iyileştirdiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, her yoğurt probiyotik içermez. Alışveriş yaparken paketin üzerinde "canlı ve aktif kültürler" bulunup bulunmadığına dikkat edin.
REZENE
Rezene, uzun yeşil saplı, soğanlı bir bitkidir. Yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Bu bitkinin lif içeriği, kabızlığı önlemeye ve sindirim sistemini düzene sokmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminin düz kaslarını gevşeten bir antispazmodik ajan da rezene içerir. Bu eylem, gaz, kramp ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını azaltabilir.
KEFİR
CHIA TOHUMU
Chia tohumları tüketildiğinde midenizde jelatin benzeri bir yapı oluşur. Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin gelişmesine yardımcı olurlar ve sağlıklı sindirime katkıda bulunurlar, bu da prebiyotiklerle aynı işlevi görür. Bağırsakların düzenli çalışmasına ve sağlıklı dışkıların oluşmasına da lif içeriği yardımcı olur.
PAPAYA
TAM TAHIL
Tahıllar, otsu bitkilerin tohumlarıdır. Tam tahıl olarak sınıflandırılabilmesi için endosperm, kepek ve tohum da dahil olmak üzere çekirdeğin tamamını içermelidir. Yulaf, kinoa, farro ve tam buğdaydan yapılan ürünler, lifli kepekli tahıllardan bazılarıdır. Bu tahıllardaki lif, sindirimi iki şekilde iyileştirebilir. İlk olarak, dışkıdaki lif hacmini artırır ve kabızlığı azaltabilir. İkincisi, bazı tahıl lifleri prebiyotiklere benzer şekilde işlev görür ve bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin beslenmesine yardımcı olur.
ZENCEFİL
KOYU YEŞİL SEBZELER
Çözünmeyen lif için yeşil sebzeler mükemmeldir. Bu lif türü dışkınıza hacim katıyor ve bu da sindirim sisteminizin hızını artırır. Gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı azaltmak için yeşil sebzeler de magnezyum sağlar. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzeler ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.
LAHANA TURŞUSU
SOMON
KEMİK SUYU
NANE