Yüksek tansiyon, atar damarlardaki kan basıncının çok yüksek olması anlamına gelir. Tüm dünyada ve Türkiye'de kardiyovasküler hastalıklar için en yaygın risk faktörü olarak görülür. Potansiyel olarak oldukça tehlikeli bir durumdur. Ancak çoğu kişi bu durumu fark etmeyebilir. Londra' da bir üniversitede yapılan araştırmaya göre yalnızca bu sebze ile yapılan doğal sıvı tüketimi hipertansiyon riskini azaltıp kalp sağlığını koruyor.
Yüksek tansiyon, hipertansiyon olarak da bilinir ve birçok rahatsızlık gibi yaşam tarzını olumsuz olarak etkiler. Damarlara ve diğer organlara ekstra yük bindirebilir. Tedavi edilmediğinde ise ciddi sonuçlara yol açabilir; yüksek tansiyon felç ve kalp krizi gibi riskli durumlarla ilişkilendirilebilir.
Hipertansiyonun nedenleri genetik olabileceği gibi yaş ya da beslenme düzeni ile bağlantılı da olabilir. Özellikle de beslenme de yüksek tansiyon oluşumunun başlıca nedeni fazla tuz tüketimidir. Ancak araştırmalar beslenme düzenimizin bu duruma neden olabildiği gibi beslenmede yapılan bazı değişikliklerin kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kan basıncındaki her 2 mmHg artışın kalp hastalığından ölme riskini %7, felçten ölme riskini ise %10 artırdığı düşünülmektedir.
Araştırmacılar, pancarın kan basıncını düşürücü faydalarının, bitkide bulunan yüksek orandaki besin nitratlarından kaynaklandığını ifade ettiler.
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ ÖNLER
Yapılan bu araştırmanın başyazarı Profesör Amrita Ahluwalia yapmış olduğu açıklamada, yüksek tansiyonun, kalp krizi, felç hatta ölüme neden olabildiğini ancak diğer ciddi hastalıkların aksine, bazı yaşam tarzlarını değiştirerek kalp ve damar sağlığını iyileştirilebileceğini ifade etti.