Diyabetli bireylerin vücutları yeterince insülin üretemez veya insülini etkili şekilde kullanamaz, bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açar. Kan şekeri kontrolü için düşük glisemik indeksli (Gİ) yiyecekleri tercih etmek, durumu yönetmede önemli bir rol oynar. Vücut tarafından yavaş emilen gıdalar, ani kan şekeri dalgalanmalarına yol açmadığı için şeker hastaları için en uygun olanlardır. Benzer şekilde, şeker hastalığından korunmak isteyenler için de bu tür yiyeceklerin tüketimi önemlidir.
Glisemik İndeks (Gİ), belirli gıdaların kan şekerini ne kadar hızlı ve ne ölçüde yükselttiğini gösterir. Kan şekeri seviyelerini dengede tutmayı hedefleyen bireyler, düşük veya orta Gİ değerine sahip yiyecekleri tercih etmelidir. Bu yiyecekler, kan şekerinin yavaş ve istikrarlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olur.
Bu besinler sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak isteyenler için en iyi yiyeceklerin başında geliyor.
Ispanağın glisemik indeksi neredeyse sıfırdır ve bu nedenle şeker hastalığına karşın kan şekerini stabilize etmede çok faydalıdır.
TATLI PATATES
Patates ailesinin en sağlıklı olanı haşlanmış tatlı patateslerin glisemik indeksi 44'tür.
Günde iki porsiyon tüketmeniz önerilir, ancak mümkün olduğunca daha düşük şeker oranına sahip orman meyvelerini tercih etmeye özen gösterin.
DOMATES
Taze domates ölçülü tüketildiğinde kan şekeri seviyenizi düzenlemek için ideal bir besindir. Örneğin, 1 kase çeri domates 5.8 gr karbonhidrat ve 1.8 gr lif içerir, bu 4 gr net karbonhidrata eşdeğerdir.
1 orta boy bütün domates ise 4.8 gr karbonhidrat ve 1.5 gr lif veya eşdeğeri içerir. 3.3 g net karbonhidrat. Tahmini glisemik indeksi 2 ila 4'tür.
Ek olarak, glikoz emilim hızını yavaşlatan ve böylece kan şekeri seviyelerinin doğru seviyelerde tutulmasını sağlayan çözünür lifler içerir.
FINDIK
Yapılan araştırmalara göre, her gün kuruyemiş yemek, tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Kraker gibi çoğu insan tarafından tüketilen atıştırmalıklara kıyasla karbonhidrat oranı da çok daha düşüktür.