Tahin, Akdeniz ve Asya'nın bazı bölgelerinde çok sık kullanılır. Humusun içerisinde, helvalarda, pidelerde, sebzelerde, soslarda ve salatalarda yaygın olarak tüketilir. Tahinin mutfakta kullanımının yanı sıra sağlık için de birçok yararı vardır.
Tahin; kavrulup öğütülen susam tohumlarından yapılan bir yiyecektir, hafif cevizli bir tadı vardır. Pek çok sağlıklı yağ, mineraller, vitaminler bulundurur. Kansere karşı koruma sağlar, antibakteriyel özelliği ve antiinflamatuar bileşikleri bulunur.
Tahinin içerisindeki yağın neredeyse yarısı, doymamış yağ asitleridir. Bu yağların, antiinflamatuar özellikleri bulunur ve kronik hastalıkların risklerini azaltabilir. İçerisindeki fosfor ve manganez kemik sağlığına iyi gelir. Enerji üretimi için önemli olan B1 ve B6 vitamini bakımından zengindir.