Kolajen, vücutta en bol bulunan proteinlerden biridir ve cilt, kemikler, kaslar, tendonlar ve bağlar gibi yapısal dokuların ana bileşenidir. Başlıca tipleri Tip I (cilt, kemikler), Tip II (eklem kıkırdağı) ve Tip III (kaslar, damarlar) olarak sınıflandırılır. Kolajen, cildin elastikiyetini ve nemini artırarak kırışıklıkları azaltır, kemik yoğunluğunu destekleyerek osteoporoz riskini düşürür ve kıkırdağı koruyarak eklem ağrılarını hafifletir. Bu protein, vücudun yapısal bütünlüğünü korumasına yardımcı olur ve genel sağlığa önemli katkılar sağlar.
Yakın zamanda oldukça popülerleşen kolajeni besin takviyelerinden almak mümkün olsa da uzmanlar doğal olarak besinlerden alınmasının çok daha faydalı etki sağladığını söylüyor. Peki en zengin kolajen içeren besinler hangileri? İşte detaylar yazımızda…
Diyetisyen Carrie Gabriel, "Kemik suyu gibi yiyecekler, vücudunuzun hemen kullanabileceği, biyoyararlı bir kolajen formu içerir, bu da onu takviyelerden tartışmasız üstün kılar" diyor.
Beslenme ve yaşlanma üzerine 2012 yılında yapılan bir inceleme, meyve ve sebzelerin cilt sağlığını iyileştirmede en güvenli ve en sağlıklı yaklaşım olduğu sonucuna varmıştır.
Kolajen açısından zengin gıdalar veya kolajen üretimini artıran gıdalar yemek, cilt hedefleriniz için ihtiyaç duyduğunuz yapı taşlarını (amino asitler) oluşturmanıza da yardımcı olabilir.
İŞTE KOLAJEN DEPOSU BESİNLER
KEMİK SUYU
Son araştırmalar kemik suyunun güvenilir bir kolajen kaynağı olmayabileceğini ortaya koysa da, bu seçenek açık ara kulaktan kulağa en popüler olanıdır. Hayvan kemiklerinin suda kaynatılmasıyla yapılan bu işlemin kolajeni çıkardığına inanılıyor. Bunu evde yaparken, lezzet için et suyunu baharatlayabilirsiniz.