Sıradan güzel bir bitki olarak görülebilen kantaron aslında doğru şekilde tüketildiğinde adeta şifa saçan bir çiçektir. Faydası saymakla bitmeyen kantaron genelde sarı kantaron olarak da bilinir ve yaz aylarında çiçek açmasıyla birlikte toplanarak çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. İşte tüm kullanım alanları ve yararları…
Sarı kantaron çay olarak tüketilebileceği gibi, takviye olarak da alınabilir veya zeytinyağı ile karıştırılarak vücuda haricen uygulanabilir.
Uyarı: Ancak, kantaronun bazı yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimleri olabilir. Özellikle depresyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlarla (örneğin SSRI'lar) birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle, kantaron kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.
DEPRESYON TEDAVİSİNDE KULLANILIR
Kantaronun en bilinen faydalarından biri, hafif ve orta şiddette depresyon tedavisinde kullanılmasıdır. Kantaron, beyindeki serotonin, dopamin ve norepinefrin düzeylerini artırarak ruh halini iyileştirir.
ANTİENFLAMATUAR ÖZELLİKLERİ BULUNUR
Kantaronun antiinflamatuar etkileri, iltihaplanmayı azaltarak romatizmal ağrılar ve diğer iltihaplı durumların tedavisine yardımcı olabilir.
YARALARIN HIZLICA İYİLEŞMESİNİ SAĞLAR
Kantaron yağı, cilt yaralarının, yanıkların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini destekler.