Yüksek kolesterol, kronik hastalığa açılan bir kapı olduğu için ölümcül bir etkiye sahiptir. Neyse ki, güçlü bir sebze 'kötü kolesterol" seviyelerini yüzde 30 gibi şaşırtıcı bir oranda düşürebilir.
Yüksek kolesterol , vücut tarafından üretilen ve atardamarlarda biriken ve zamanla daralmalarına neden olan yağ moleküllerini ifade eder. Bu yağ donanması, oksijen açısından zengin kanın ihtiyacı olan organlara ulaşmasını engellediği ve ölümcül hastalık riskini artırdığı için genel sağlık için büyük tehlike oluşturur.
Diyet, güçlü kolesterol düşürücü etkileri ile tanınan bazı sebzelerle birlikte, kolesterol tedavisinin temel dayanağıdır. Bazı araştırmalara göre, bamya tohumu, LDL lipid düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Kronik hastalıkların ilerlemesine karşı korunmak için diyet, şiddetle tavsiye edilir.Kolesterol söz konusu olduğunda, bir grup gıda bu duruma karşı özellikle koruyucu olarak nitelendirilir.
Harvard Heath, patlıcan ve bamyadan "iyi çözünür lif kaynakları" olan "iki düşük kalorili sebze" olarak bahseder.
Bamya tohumu, B, C vitamini, folik asit ve kalsiyum ile doludur. Bir dizi rapor, bu tohumun kolesterolü yüzde 30'a kadar düşürebileceğini iddia ediyor.
Bu iddiaları destekleyen bir çalışma, bu yılın başlarında Gıda Bilimi ve Teknolojisi dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, bamyanın kolesterol düşürücü özelliklerini doğrulamak için hiperkolesterolemik sıçanlara bamya tohumu yağı verdiler.
Araştırmacılar şu sonuca varmışlardır: "Bamya tohumu yağı vücuttaki lipit profilinin korunmasında çok önemli bir rol oynar. Bu çalışmadan bamyanın temel sağlık yararlarına sahip olduğu sonucuna varıldı.
Ayrı bir kanıt dizisi, bamyanın kolesterol moleküllerine bağlanma ve onları vücuttan dışarı sürükleme yeteneğini doğruladı.
Bamya, dışkıdan geçerken vücudun tehlikeli LDL kolesterolü salgılamasına yardımcı olabilecek müsilaj olarak bilinen jel benzeri bir madde içerir.
Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların yüksek kolesterolü düşürmeye, kalp hastalığına ve felce karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğu kabul edilir.