Sağlıklı bir zayıflama yağ yakmakla mümkündür. Bunun için de belli kurallar, yaşam ve beslenme alışkanlıkları vardır. İşte sizin için yağ yakmanın en önemli püf noktaları...
HER GÜN İDRAR RENGİNİZİ KONTROL EDİN
Her gün sabah aç karnına idrar renginizi kontrol edin. Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir. İdrarınızın rengi koyu limon sarısı oluyorsa su az içiyorsunuz miktarını arttırın uyarısını vücudunuz veriyor demektir.
SIK VE UZUN SÜREN YÜRÜYÜŞLER YAPIN
Birçok araştırma tek başına aktivitenin kilo verme üzerinde neredeyse çok az etkili olduğunu göstermektedir. Fit, ince ve kaslı bir vücuda sahip olabilmenin, kalp tepe atımının yüzde 70 kadar yoğunluğunda sürekli yapılması ile mümkün olduğunu unutmamalısınız. Kalp tepe atım sayınızı hesaplamak için 220'den yaşınızı çıkarmanız yeterli. Çıkan değeri 0.7 ile çarptığınızda egzersiz sırasında kalp tepe atım sayınızın ne kadar olması gerektiğini bulacaksınız. Örneğin; yaşınız 40 ise 220'den 40'ı çıkarın. Bulduğunuz değer 180 olacaktır. 180'i 0.7 ile çarptığınızda bulduğunuz 126 değeri sizin egzersiz boyunca yağ yakabileceğiniz kalp tepe atım sayınızı verecektir.
ÖĞÜNLERDE SU İÇİN
Suyun sıfır kalori olduğunu unutmayın.
Düzenli su içimi; sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, kan basıncını dengeler, besinleri ve oksijeni hücrelere taşır, eklemleri ve organları korur, vücut ısısını sabit tutar ve elektrolit dengesini sağlar. Herkesin günde aşağı yukarı 1 ila 1.5 litre ortalama 4-6 su bardağı kadar su içmesi gerekir.
Öğünlerin aralarında da içebildiğiniz kadar su içmeye çalışın, faydalı olacağına emin olabilirsiniz.
ÖĞÜNLER ARASI 4 SAAT KURALINI UYGULAYIN
Karaciğer glikojen depoları çok hızlı boşalan enerji kaynaklarıdır.
Karaciğerde glikozun depo formu olan glikojen boşalmadan yeniden besin alımını sağlamak maalesef yağ yakma kapasitesini yavaşlatmaktadır. Bu nedenle sabah erken kahvaltı onu takip eden en az dört saat sonra öğle, öğle yemeği yedikten en az dört saat sonra ara ve aradan dört saat sonra akşam yemeği ile günü sonlandırmalısınız.
Akşam yemeğinin 20:00-21:00'de sonlandırılması idealdir.
YEMEK YEME HIZI ZAYIFLAMAK İÇİN ÖNEMLİ
Önemli bir araştırma çiğneme şekli hormonların dengeli salınımı arasında nasıl bir bağ olduğunu ortaya koymuştur. Her alınan ana ve ara öğündeki lokmayı en az 20 kere çiğneyen kişilerin doyuma daha kısa sürede ulaştığı bulunmuştur. Yemeklerinizi ağzınızda suyu çıkacak kadar çiğneyin.
Böylece mide esnekliği artmayacak yani mide genişlemeyecek, bağırsaklarda hormonlar uygun sinyallerle kısa sürede doymanızı kolaylaştıracaktır.