Severek tüketilen ve oldukça lezzetli bir tada sahip bu içecekler, kansere yol açtığı gibi sağlığınızı çok farklı alanlarda da tehdit ediyor.
ŞEKERLİ İÇECEKLERİN TÜKETİMİ KANSERE YOL AÇIYOR
The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir makalede, 120.000'den fazla bireyin incelendiği kolorektal kanser insidansı ve hastalıktan ölüm verilerinin şekerle tatlandırılmış içecekleri ne kadar tükettikleri ve fruktoz alım miktarları karşılaştırıldı.
Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda şeker alımının kanserle yakından ilişkili olduğu ortaya çıktı. Tümörlerin artmasına neden olan şeker, özellikle ilerleyen yaşla birlikte tehlikeli olabiliyor.
Çalışmalar şekerli içecek tüketiminin kolorektal kanser kadar karaciğer kanserine de yakalanma ihtimalinizi arttırdığını gösteriyor.
Bu nedenle sıvı olarak şeker tüketmek sizi tok hissettirmeyeceği gibi fazladan kalori almanıza neden olur.
Bir çalışmada normal yeme düzenlerine ek olarak şekerli içecekler tüketen bireylerin fazladan %17 kalori aldığı belirlenmiştir.
Aynı şekilde araştırmalar, düzenli şekerli içecek tüketen kişilerin sürekli olarak kilo almaya devam ettiğini gösteriyor.
KARACİĞERDE YAĞLANMAYA NEDEN OLUR
Şekerli içeceklerin temelini oluşturan fruktozun tüketimi, glikozdan farklı işlemektedir.
Glikoz vücutta farklı organlar tarafından metabolize edilebilirken fruktoz sadece karaciğer tarafından edilebilir.