İran'da yapılan bir çalışmada kan şekerini düzenleyen faktörler arasında bir çayın diyabet hastaları için oldukça etkili olduğu keşfedildi.
Nutrition dergisinde yayınlanan çalışma, günde üç fincan papatya çayı içmenin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri (şeker) seviyelerinin kontrolünü iyileştirebileceğini buldu.
Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nden araştırmacılar, papatya çayının glisemik kontrolü ve antioksidan seviyelerini nasıl etkilediğini inceledi. Hücreleri oksidatif hasara karşı koruyan veya geciktiren kimyasallar antioksidanlardır. Altmış dört katılımcının hepsi otuz ila altmış yaşları arasında ve tip 2 diyabeti vardı. Sekiz hafta boyunca her yemekten sonra üç kez günde papatya çayı içtiler. Bir kontrol grubu da bu prosedürü takip etti, ancak su içmek yerine bunun yerine içtiler.
Araştırmacılar, papatya çayının diyabet risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Tip 2 diyabetli hastalarda kısa süreli papatya çayı tüketimi, glisemik kontrolü ve antioksidan seviyelerini iyileştirir.
Ancak araştırmacılar, önemli klinik gelişmeler göstermek için daha büyük bir örneklem popülasyonunun ve daha uzun bir müdahale süresinin gerekli olacağını kaydetti.
KAN ŞEKERİ DEĞERLERİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Vücudun hızlı bir şekilde parçalandığından ve kan şekerinde hızlı bir artışa neden olduğundan, belirli karbonhidratları azaltmalısınız.
Yüksek GI gıdalar şunları içerir:
Düşük veya orta GI'li gıdalar daha yavaş parçalanır ve zamanla kan şekerini yükseltir. Yulaf lapası, bakliyat ve bazı meyve ve sebzeler bu kategoriye girer.
TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ
Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastasıdır. Bunun nedeni, semptomların her zaman net şekilde ortaya çıkmamasıdır.