Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi ve genel sağlığın korunması için kalp sağlığı hayati bir öneme sahiptir. Özellikle bazı besinleri tüketerek kalp sağlığını korumak mümkün. Kalbinizin düzenli şekilde çalışmasını sağlayan besinler, birçok riske karşı da koruyucu bir faktör. Beslenme sisteminize düzenli bir biçimde eklediğiniz birkaç besin bile kalp-damar sağlığınız için basit ama kurtarıcı bir adım olabilir. İşte kalp hastalıklarına kalkan olan o besin ve detayları…
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için kalp sağlığını koruyarak sağlıklı bir biçimde beslenmek gerekir. Bu nedenle kalp için faydalı olan besinlerden tüketebilir ve kalp hastalıklarından kendinizi koruyabilirsiniz. Kalp sağlığı için oldukça destekleyici olan besinlerden birisi ise yaban mersinidir. Yaban mersini tüketerek kalp sağlığını destekleyebilirsiniz.
Yaban mersinin içeriğinde yer alan B6 vitamini, C vitamini, lif, potasyum ve folat, kalp sağlığının desteklenmesinde etkilidir. Yaban mersininin zengin lif içeriğine sahip olması, kanda yer alan kötü kolesterol oranının azalmasına yardımcı olur böylece kalp hastalığı tehlikesinin azalmasında rol oynar.
İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stresin etkilerine karşı koruma sağlar.
Kalp sağlığı için faydalı olan diğer besinler ise şöyle;
SARIMSAK
Sarımsak, kan basıncının düzenlenmesinde ve kontrol edilmesinde etkili bir besindir. Böylece kalp krizi, yüksek tansiyon ve felç gibi tehlikelere karşı rol oynar. Yüksek kan basıncı; inme ve kalp krizine yol açabilir. İçeriğinde yer alan bileşenler sayesinde kan basıncının dengelenmesine destek olur.
Ayrıca avokadoda yer alan folat, lif ve potasyum onu kalp ve damar sistemine faydalı bir besin haline getirir.
Potasyum açısından zengin bir besindir. Bu sayede kan basıncının düzenlenmesinde ve kalp sağlığının desteklenmesinde rol oynar. Damarların tıkanmasını önler ve kalp krizine yol açan sebepleri yok etmede etkili olur.
DOMATES
Domatesin içerisinde yer alan potasyum, lif ve C vitamini kalp sağlığı için faydalıdır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Lif ve C vitamini sayesinde de kolesterol seviyesinin kontrolünde rol oynar, kalp hastalığı tehlikesinin azalmasını sağlar.
İçeriğinde bulunan likopen ve beta-karoten isimli antioksidanlar; yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi kalp hastalıkları tehlikesinin azalmasında etkilidir.
ISPANAK
Ispanak tüketmek, kan damarlarını tıkama riski bulunan kontrolsüz pıhtılaşmanın yavaşlamasında rol oynar, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Ispanak, iyi bir potasyum kaynağıdır bu sayede tansiyon düşüren özelliği bulunur. Böylece de hipertansiyon hastalarının kan basıncının dengelenmesine destek sağlar ve yüksek tansiyonla bağlantılı olan kardiyovasküler hastalıklara karşı korumada etkili olabilir.
MERCİMEK
Mercimeğin içeriğinde yer alan folat isimli madde, kırmızı kan hücrelerinin meydana gelmesine yardım eder ve kalp sağlığını koruyan özelliği bulunur. Mercimeğin içeriğinde bulunan folat, B1 vitamini ve demir kalp sağlığının desteklenmesini sağlar. Mercimek tüketmek, kötü kolesterol seviyesinin düşmesini ve kan basıncının dengelenmesini sağlar böylece kalp hastalığı tehlikesine karşı korur.
YULAF
Yulafın içeriğinde beta-glukan isimli madde bulunur, bu sayede kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini düşürüp kalp hastalıklarına karşı korur. Ayrıca içeriğindeki C vitamini, kalp krizi ve felç tehlikesinin düşürülmesinde etkili olur.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın içeriğinde yer alan antioksidan ve flavonoidler kalp sağlığını korumada etkilidir. Düzenli bir biçimde yeşil çay tüketmek; toplam kolesterol ve LDL kolesterolün düşürülmesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde rol oynar.
Araştırmalara göre, yeşil çay tüketimi; kanın pıhtılaşma riskini azaltır ve kolesterol emiliminin düşürülmesini sağlar.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı tekli doymamış yağ bulundurur bu sayede kolesterol düzeyini kontrol etmeye destek sağlayarak kalp hastalığı riskinin azalmasında rol oynar.
Ayrıca zeytinyağının içeriğinde yer alan polifenolik bileşikler, kötü kolesterolün düşmesini sağlayabilir. İçeriğindeki bileşikler sayesinde damar sertleşmesinin engellenmesini sağlar.
UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin bu besinleri tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışması tavsiye edilir.