Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, birçok yetişkin farkında olmasa kalbi biyolojik yaşından "7 yıl daha yaşlı". Bu durum, yüksek tansiyon, obezite, sigara ve alkol kullanımı ile diyabet gibi çeşitli risk faktörlerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Ancak, kalp yaşınızı gençleştirmek için basit bir çözüm var: "Doğru şekilde beslenmek!" Peki, kalbi gençleştiren besinler nelerdir? İşte cevabı...
Kalbi yaşlandıran etkenlerden uzak durmanın ve kalbinizin yaşını adeta "geri çevirmenin" bir yolu bulundu. Kalp hastalığı riskini azaltabilecek yiyecekleri beslenme düzeninize eklemek kadar basit bir yöntemle bu mümkün. Emory Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, basit bir beslenme değişikliği, kalp krizine bağlı ölümlerin %50'sinden fazlasını önleyebilir. Bu yüzden, kalp sağlığınızı kontrol altına almanın zamanı geldi!
EDAMAME
Edamame her zaman harika bir besindir çünkü magnezyum, potasyum ve folat içerir. Bu besinler kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur, bu da kalp hastalığı riskini azaltır.
Vücudun düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) reseptörleri üretme kapasitesini artıran lif, kalbi korur ve "kötü" kolesterolü kandan çeker.
Ayrıca, stres hormonu veya "göbek yağ hormonu" olarak da bilinen stres hormonu, kan dolaşımında yükselir ve yağ hücrelerinde depolanır. Aspalathin adı verilen eşsiz flavanoid, Rooiboos çayı sayesinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
Araştırmalar, bu bileşiğin kalbinizin sağlıklı kalmasına ve açlığı ve yağ depolanmasını tetikleyen stres hormonlarını azaltmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sonuç olarak, kilo kaybı için en iyi besinler arasındadır.
DOMATES
Taze ürünlerdeki çoğu besin maddesinin aksine, domatesler, pişirildikten ve işlendikten sonra artan bir antioksidan olan likopen açısından çok zengindir.
Çok sayıda araştırma, düzenli olarak likopen açısından zengin domates tüketmenin daha az kalp hastalığı, cilt hasarı ve bazı kanser riskiyle ilişkili olduğunu öne sürüyor.
Araştırmacılar, kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda konsantre bir "domates hapının" plaseboya kıyasla kan damarlarının genişlemesini yüzde 53'ün üzerinde iyileştirdiğini bile keşfettiler. Çeri domates, kabuğunda bulunan ve hastalıklarla savaşan polifenoller nedeniyle daha sağlıklı bir seçimdir.
CEVİZ
Kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltan omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar, cevizde bulunur.
Kardiyovasküler hastalıklarla ilgili kuruyemiş tüketimi üzerine yapılan en kapsamlı klinik çalışma, haftada beş veya daha fazla kez günde bir avuç ceviz tüketmenin kalp hastalığı riskini yaklaşık %40 oranında azaltabileceğini gösterdi! Ceviz yağından yararlanmak için onu kuru bir tavada orta ateşte kavurarak hafifçe yağını salmasını sağlayabilirsiniz.
BİTTER ÇİKOLATA
Çok sayıda araştırma, sıcak kakao veya bitter çikolata içenlerin kalp sağlığı açısından daha iyi olduğunu gösteriyor. Circulation Heart Failure dergisinde dokuz yıllık bir araştırma, haftada bir ila iki porsiyon yüksek kaliteli çikolata yiyen kadınların, kakaoya hayır diyenlere göre kalp yetmezliği geliştirme riskinin yüzde 32 daha düşük olduğunu keşfetti.
Keten tohumu, iltihaplanmayı azaltmaya, ruh hali değişikliklerini önlemeye ve diyabeti ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olan bitki kaynaklarından zengin omega-3 yağlarıdır. Keten tohumu gibi kalp için iyi olan yağları içeren bir diyet, HDL kolesterol seviyelerini yükseltir.
Kokusuz olduğu için de sevilebilir. Bir araştırma, düzenli olarak yemek yiyen kişilerde arterlerde plak oluşumunun azaldığını gösterdi.
Kan şekeri seviyelerini stabilize eden ve kalorilerin yağa dönüştürülmesini önleyen insülin direncini azaltan antioksidanlar olan karotenoidler, önemli faydalar sağlıyor.