Fast food besinlerin birçok olumsuz yan etkisi olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Fakat potansiyel olarak sağlığa zarar verme sürecinin nasıl olduğu ile ilgili çeşitli bilgi eksiklikleri mevcut. Kısa vadede, bu yiyecekler, kan şekerinde ani bir artışa neden olduğu, kan basıncını yükselttiği ve aşırı yemeye neden olduğu biliniyor. Aynı zamanda karaciğerde yeni bir etkisi daha ortaya çıktı.
Uzun vadede sürekli fast food tüketimi, obezite, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi hayatı tehdit eden kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Clinical Gastroenterology and Hepatology'de yayınlanan yeni bir çalışma , özellikle obez veya diyabetik olanlarda fast food ve karaciğer yağlanması arasında bir bağlantı keşfetti.
Obezite veya diyabetli katılımcılar için, günlük diyetlerinin beşte biri fast food içeriyorsa, karaciğer yağ seviyeleri önemli ölçüde arttı. Bu koşullara sahip olmayanlar için, aynı miktarda günlük fast food, karaciğerlerindeki yağını daha düşük miktarlarda artırdı.
Araştırmacılar, bilgilerini 2017–2018 Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'nden topladılar ve burada özellikle yağlı karaciğer ölçümlerini içeren 4.000 katılımcının anketini değerlendirdiler.Daha sonra bu insanların karaciğer sağlıklarını düzenli fast food tüketimleri ile karşılaştırdılar.
Çalışmanın yazarları, fast food'u, pizza dahil , bir kişinin beklemeden bir restoranda yiyebileceği veya eve sipariş edebileceği yemekler olarak sınıflandırdı.
4.000 katılımcıyı inceledikten sonra yazarlar, %52'sinin ara sıra en azından bir miktar fast food tükettiğini ve bu tüketicilerin %29'unun günlük kalorilerinin %20 veya daha fazlasını fast foodlardan aldığını buldu.
Mayo Clinic'e göre bu, karaciğerde meydana gelen en yaygın kronik karaciğer hastalığı şeklidir. Ancak fast food karaciğerde aşırı yağlanmaya tam olarak nasıl yol açar?
Cevap trans yağlarda yatıyor. Nutrition & Diabetes'te yayınlanan bir rapora göre , trans yağ asitleri karaciğerde daha yüksek miktarda yağ depolanmasına katkıda bulunuyor.
Bu tür yağlar margarinde, birçok donmuş pizzada, işlenmiş unlu mamullerde ve fast foodlarda bulunuyor ve genellikle " kısmen hidrojene yağlar " olarak adlandırılıyor. Karaciğerinizde potansiyel yağ birikmesi söz konusu olduğunda, tükettiğiniz yağ türlerinin bir fark yarattığını bilmek önemlidir.
Besin türüne göre beslenme değişikliklerinin karaciğer yağlanması üzerindeki etkilerini değerlendiren bir besin maddeleri çalışması da dahil olmak üzere diğer araştırmalar da trans yağ tüketimi ile karaciğer yağlanması geliştirme olasılığı arasındaki ilişkinin altını çizmektedir.
Lane, "Trans yağlar ve hatta doymuş yağlar gibi yüksek oranda işlenmiş yağlar, vücut için doymamış yağlar kadar sağlıklı değildir" dedi.
Peki fast food yemekten keyif alanlar için tüm bunlar ne anlama geliyor? Bu tür yiyecekleri yemenin potansiyel tehlikeleri açısından bu bulgular bunaltıcı gelse de, bu verilere göre; karaciğer yağlanması riski tüketiminizin miktarına bağlıdır.