Kanserden korunmanın kesin bir yolu maalesef yoktur. Ancak tüketeceğiniz belirli yiyeceklerle riski minimuma indirmeniz mümkün. Konu akciğer kanseri olduğunda da dikkat etmeniz gerekenlerin başında şunlar geliyor...
İlk etapta tütünü bırakmak veya sigara içmemek, kanser riskinizi azaltmanın ve genel sağlığınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Ancak akciğer kanserinin önlenmesinde rol oynayabilecek başka faktörler de bulunuyor.
SİGARAYI BIRAKIN
20. yüzyılın başında akciğer kanseri oldukça nadir görülen bir hastalıktı. Dramatik yükselişi, insanlar arasındaki sigara içme oranlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserinin görülme oranının yüzde 90'ı sigara kaynaklı olduğunu gösteriyor. Sigarayı bırakmak akciğer kanserini önlemenin en iyi yollarından biridir. Araştırmaya göre, sigarayı bırakmak akciğer kanseri riskinizi azaltabilir. Bu konuda doktorunuza başvurmanızda fayda var.
Ailenizde sigara içen veya içmeyen kişiler akciğer kanserine yakalanırsa, bu bilgiyi doktorunuzla paylaştığınızdan emin olun. Riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için belirli taramalar önerebilirler.
RADYASYONDAN UZAK DURUN
X ışınları, gama ışınları ve diğer radyoaktif dalga türleri gibi yüksek enerjili radyasyon, DNA'nıza zarar verebilir ve kanser riskinizi artırabilir.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Araştırmalar, fiziksel aktivitenin akciğer kanseri riskini kadınlarda yüzde 20 ila 30, erkeklerde yüzde 20 ila 50 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, riskinizi o kadar azaltıyor.
ELMA
Elmalar anti-inflamatuar ve bağışıklık güçlendirici faydalar sunan güçlü antioksidanlardır. Araştırmalar, ne kadar çok flavonoid tüketirseniz akciğer kanseri riskinizin o kadar düşük olduğunu göstermiştir.
Aslında, günde 20 miligram flavonoid alımındaki artış, akciğer kanserine yakalanma şansınızı %10 azaltabilir.
Sarımsakları çiğ yemek, pişirmek veya salamura yapmak yararlı bileşikleri parçaladığı için koruyucu gücünden yararlanmanın en iyi yolu gibi görünüyor.
SOĞAN
Soğan, sarımsak gibi halk hekimliğinde uzun süredir kullanılan ve şu anda bilim adamları tarafından antioksidan özellikleri ve kanser hücrelerinin gelişimine müdahale ettikleri gerçeği nedeniyle geniş çapta araştırılan allium sebzeleri olarak bilinen bir sebze ailesine aittir.
Yüksek miktarda soğan tüketmenin akciğer kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Kuersetin içeren başka bir besindir.
BALIK
Bir araştırmaya göre, sık balık tüketiminin akciğer kanseri riskinde %21 azalma da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır.
Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin kolon kanserine karşı koruduğu belirtiliyor. Bu da omega-3 bakımından zengin balıklar kanser riskini azaltıyor.
Omega-3 yağ asitlerinin sizi kalp hastalığına yüksek tansiyona ve felce karşı korumaya yardımcı olduğu zaten kanıtlanmıştır. Bu nedenle genellikle haftada iki kez balık tüketmeniz önerilir.