Yaşam süresini uzatmakla ilişkili olarak birçok çalışma yapılırken bazı doğal kaynakların, bu noktada olumlu etkiler gösterdiği ortaya çıktı. Özellikle bir tür çay ve nasıl tükettiğinizle ilişkili bilgiler, uzun yaşam geni üzerinde büyük etkiler gösterdiği fark edildi.
Çayın, iltihaplanmayı büyük oranda azaltabildiği, kanserle savaşmaya yardımcı olduğu gibi sağlığa yararlı etkileri bilinirken aynı zamanda "uzun ömür" geni olarak adlandırılan bir geni de "aktive" ettiği keşfedildi. FOXO3A adlı bu genin, çay tüketimiyle birlikte uzun yaşam süresi üzerinde etkiler ortaya çıktığı belirtiliyor.
FOXO3A adlı bu gen, kas proteinlerinin kontrolünde kilit bir rol oynuyor. Fakat bu gen; aynı zamanda kasta protein sentezinin ve yıkımının da düzenlenmesinde büyük önem taşıyor.
Science Direct; uzun ömür ile ilişkili olarak FOXO3A adlı bu genin, yaşam süresini etkileyen stres tepkisini düzeneyebildiğini ve yaşa bağlı fenotipler üzerinde de güçlü etkiler sunduğu belirtildi.
Bu gen üzerinde yapılan incelemelerde ise; yeşil çay tüketimi ile yaşlı insanların tüm nedenlere bağlı ölümler de konu başlığı olarak ele alındı. Bir bütün olarak göz önünde bulundurulan bu aşamada; değişken sonuçlar elde edildi.
Tüm bu çalışmalarda elde edilen ortak noktalardan biri; yeşil çay tüketme alışkanlığına sahip kullanıcıların, tüm nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ölümlerde azalma tespit edilebilmesidir.