Bilim insanları, 1.000'den fazla çiğ besini analiz ederek en sağlıklı yiyecekleri sıraladı! Günlük besin ihtiyaçlarını en dengeli şekilde karşılayan bu besinler, vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğiyle öne çıkıyor. Listede birçok sürpriz yiyecek var. Sağlıklı beslenmek için bu süper gıdalara göz atın!
Araştırmacılar, 1.000'den fazla çiğ besini analiz ettikten sonra günlük beslenme gereksinimlerinizin en iyi dengesini sağlayan bileşenleri sıraladılar ve birkaç sürprizle karşılaştılar.
İdeal yemek denildiğinde akla günlük besin ihtiyacımızı karşılamak için gerekli tüm besinleri içeren, ancak aşmayan bir yiyecek geliyor. Eğer böyle bir yiyecek olsa, başka hiçbir şey yemeden onu tüketmek, vücudumuz için en uygun besin dengesini sağlayacaktır. Ancak, böyle bir yiyecek yok. Ama bir sonraki en iyi şeyi yapabiliriz.
Önemli olan, birlikte tüketildiğinde herhangi bir besin maddesinden çok fazla içermeyen, günlük önerilen miktarları aşmaktan kaçınan, yüksek besin değerine sahip gıdaların dengeli bir şekilde tüketilmesidir.
33- TATLI PATATES
86kcal, 100g başına
Parlak turuncu bir yumru olan tatlı patatesler, patateslerle yalnızca uzaktan akrabadır. Beta-karoten açısından zengindirler.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
32- ZENCEFİL
80kcal, 100g başına
Zencefil yüksek düzeyde antioksidan içerir. Tıpta sindirim uyarıcısı olarak ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
31- BALKABAĞI
26kcal, 100g başına
Balkabakları sarı ve turuncu pigmentler açısından zengindir. Özellikle ksantofil esterleri ve beta-karoten.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
28- KARNABAHAR
31kcal, 100g başına
Brokoliden farklı olarak karnabahar başları, çoğunlukla beyaz renkli, yeşil klorofilden yoksun, dejenerasyona uğramış sürgün uçlarıdır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
27- ERİK
240kcal, 100g başına
Kuru erik antioksidanlar ve antosiyaninler gibi sağlığa yararlı besinler açısından oldukça zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
26- HAVUÇ
36kcal, 100g başına
Havuç ilk olarak 1.100 yıl önce Afganistan'da ortaya çıktı. Turuncu havuçlar 1500'lü yıllarda Avrupa'da yetiştiriliyordu.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
23- PORTAKAL
46kcal, 100g başına
Dünya çapında yetiştirilen turunçgillerin çoğu portakaldır. Birçok çeşidinde, asitlik meyve olgunlaştıkça azalır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
22- YEŞİL FASULYE
31kcal, 100g başına
Yeşil fasulye, taze fasulye olarak da bilinir ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü düşünülen saponinler açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
21- PIRASA
61kcal, 100g başına
Pırasalar soğan, arpacık soğanı, frenk soğanı ve sarımsakla yakından ilişkilidir. Vahşi ataları Akdeniz havzasında yetişir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
18- ROKA
25kcal, 100g başına
Roka olarak bilinen bir salata yaprağı. Yüksek glukozinolat seviyeleri kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
17- SARIMSAK
25kcal, 100g başına
Enerjisi düşük olmasına rağmen, frenk soğanı A ve K vitaminleri açısından zengindir. Yeşil yaprakları bir dizi yararlı antioksidan içerir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
16- DOMATES
18kcal, 100g başına
Düşük enerjili, besin değeri yoğun, folat, potasyum ve A, C ve E vitaminleri açısından mükemmel bir kaynak olan bir besindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 56