Zencefil ailesinin bir üyesi olan kakule, az tüketilen fakat birçok faydası bulunan bitkilerden biri. Üstelik tatlılardan yemeklere, çaylardan aromatik kokulara birçok noktada kullanabilirsiniz. Hem tohum hem de öğütülmüş halini kullanabileceğiniz bu bitki, birçok derde de şifa oluyor.
Elettaria cardamomum bitkisinin tohum kabuklarından elde edilen kakule, zencefil ile aynı bitki ailesine ait aromatik bir baharattır.
Hem tatlı hem de tuzlu yemekleri zenginleştirmek için Hindistan ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olarak kullanılır, ayrıca Kuzey Avrupa ve Rusya'da unlu mamullerde bir bileşen olarak yaygın olarak kullanılır.
Kakule bütün hali, tohumları veya öğütülmüş tozu, chai ve kahve, pirinç ve köriler ve çeşitli unlu mamüller gibi ürünlere belirgin bir çiçek aroması ve tadı verir.
Tüm bunların yanı sıra kakule, nefesinizi tazelemekten muhtemelen kanser hücrelerini öldürmeye kadar çeşitli sağlık yararları da sunabilir. İşte kakulenin beden yenileyen faydaları…
ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERE SAHİPTİR
Diyetisyen Reda Elmardi, kakulenin öjenol adı verilen bir kimyasal sayesinde antibakteriyel özellikler taşıdığını ve bu kimyasalın tohumların kendine özgü kokusunu da verdiğini belirtiyor. 2017 yılında yapılan bir araştırma; kakulenin enfeksiyonları kontrol etmeye yardımcı olabileceğini düşündürüyor.