Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme konusunda birçok gerçeği ortaya koyarak en sağlıklı besinleri paylaşıyor. Ekmek yerine tercih edilebilecek bu besinin içinde, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli vitamin ve minerallerin bulunduğunu vurguluyor. İşte ünlü profesörün önerdiği besin...
Özellikle ekmek tüketmeden yapmayanlara yönelik ceviz önerisi sunan Dr. Canan Karatay, bu kuruyemişin aynı doygunluğu sağlayabileceğini, hatta ek olarak çabuk acıkmanın önüne geçebileceğini belirtiyor. Ekmek tüketiminin hızla kan şekerini düşürebileceğini ifade eden Karatay, lezzetli ve sağlıklı bir alternatif olarak ceviz yemilebileceğini paylaşıyor.
ZENGİN ANTİOKSİDAN İÇERİR
Ceviz, diğer kuruyemişlere kıyasla daha yüksek bir antioksidan içeriğe sahiptir. Cevizin ince kabuğunda bulunan E vitamini, melatonin ve polifenoller gibi bitki bileşikleri, antioksidan özelliklerin temel kaynağını oluşturur.
Ceviz ve diğer bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına alfa-linolenik asit (ALA) adı verilir. ALA, vücut tarafından üretilemeyen ve besinler yoluyla alınması gereken bir esansiyel yağ asididir. Ceviz gibi ALA içeren yiyecekler tüketmek, vücudun omega-3 yağ asitleri ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilir.
Uzmanlara göre, günlük ALA alımı erkekler için 1,6 gram, kadınlar için ise 1,1 gram olmalıdır. Bir porsiyon ceviz, bu gereksinimi karşılamak için yeterli olabilir.
Araştırmalar, beslenmede artan ALA seviyelerinin kalp hastalığı ve aritmi gibi kardiyovasküler rahatsızlık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Bağırsaklardaki yararlı bakteriler, ellagitanninleri ürolitin adı verilen bileşiklere dönüştürerek, iltihaplanmaya karşı koruma sağlama potansiyeline sahiptir.
Cevizde bulunan alfa-linolenik asit (ALA), omega-3 yağları, magnezyum ve amino asit arginin gibi bileşenler, iltihabı azaltma potansiyeline sahiptir.
Yediğiniz besinler, mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz tüketmek, mikrobiyotanızın ve bağırsak sağlığınızın desteklenmesinin bir yolu olabilir.
2018 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, 194 sağlıklı yetişkin, her gün 8 hafta boyunca 43 gram ceviz tüketti. Sonuç olarak, bu dönemde ceviz yemedikleri döneme kıyasla faydalı bakterilerde bir artış gözlendi.
Bu, ceviz tüketiminin bütirat adı verilen bir yağ üreten bakterilerdeki artışı içerdiği ve bu sayede bağırsak sağlığını desteklediği anlamına geliyordu.
Ürolitinlerin, bağırsaklarda antiinflamatuar özelliklere sahip olabileceği belirtilmiştir; bu da ceviz tüketmenin kolorektal kansere karşı koruma sağlama yolundaki bir mekanizma olabilir. Bu antiinflamatuar etkiler, aynı zamanda diğer kanserlere karşı da korunmaya yardımcı olabilir.
KİLO VERMEYİ DESTEKLER
Cevizler kalorisi yoğun olsa da, 2016'da yapılan küçük bir araştırma, vücudun cevizleri tükettiğinde, içerdikleri besinler göz önüne alındığında beklenenden %21 daha az enerji emdiğini göstermektedir.