Meyveler arasında sayısız faydalarıyla dikkat çeken karadut, dut ailesinin en sulu üyelerinden biridir ve koyu bordo-siyah rengiyle tanınır.
Hassas yapısıyla bilinen bu meyve, toplandıktan sonra hemen tüketilebileceği gibi, reçel, marmelat, dondurma ya da meyve suyu yapımında da kullanılabilir.
ARADUT ŞURUBUNUN YARARLARI
Karadut şurubunu düzenli olarak kullanmak sizi neredeyse tüm hastalıklardan koruyacağı gibi ilaçlara doğal bir alternatif de oluyor. Karadut şurubunun bilinen en etkili yararları ise şöyle;
Yapımı;
KARADUTUN FAYDALARI
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek istiyorsanız beslenme düzeninize mutlaka karadut ekleyin.
Yapılan araştırmalarda dutun özellikle tip 2 diyabet hastalığında kullanılan ilaçlarla benzer etki gösterdiği saptanmıştır.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
İçeriğinde bulunan diyet lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran karadut, kabızlık, şişkinlik ve mide krampı gibi şikayetlerin de kısa süre içerisinde kalıcı olarak kesilmesini sağlar.
KAN DOLAŞIMINI ARTTIRIR
Karadut, kan damarlarının genişlemesini ve daha iyi dolaşım sağlanmasını destekleyen antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.
BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİR
Bağışıklık sistemini tetikte tutmak için katkıda bulunan karadut, aynı zamanda yüksek C vitamini deposu olduğundan bağışıklığı da güçlendirir.
KEMİKLERİ SAĞLAMLAŞTIRIR
Karadutun içerisinde bulunan K vitamini, kalsiyum ve demir kombinasyonu kemik dokusunu güçlendirmek ve yeni sağlıklı dokular oluşturmak için en iyisidir.
Karadut ise bu bakımdan diğer tüm besinlerden daha zengindir. Aynı zamanda osteoporoz ve artrit gibi kemik hastalıklarını engellemek için idealdir.