Bağışıklık sistemini desteklemek ve organ sağlığımızı korumak için vitamin ve mineral deposu meyve, sebzeleri beslenme listemize eklemeliyiz. İşte bu besinlerden biri de kış sebzesi olan pancar. Mevsiminde tüketildiğinde faydaları saymakla bitmeyen pancarı sizler için araştırdık. Düzenli tüketildiğinde vücudunuzun adeta doktoru olan bu kırmızı şifacının yararlarını duyunca siz de beslenmenize dahil edeceksiniz.
Pancar, sağlığa olan birçok yararı ile bilinen, vitaminlerle dolu kırmızı besinlerden biri. Kalp ve sindirim sağlığı gibi birçok şeye faydası bulunan bu şifa dolu besinin, sağlığa olan diğer yararlarına gelin birlikte bakalım.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Pancar ve pancar suyu, egzersiz sırasında kalbin ve ciğerlerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Pancardan elde edilen nitrik oksit ise, kaslarınıza giden kan akışını artırır.
Bununla beraber araştırmalar, egzersiz yapmadan önce pancar suyu içmenin kardiyorespiratuar dayanıklılığınızı artıracağını ve daha uzun süre egzersiz yapmanızı sağlayacağını göstermiştir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR
Pancar lif bakımından oldukça zengin bir besindir. Bağırsaklardaki iyi bakterilerin büyümesini destekleyerek, hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olur.
Aynı zamanda lif açısından zengin bir besin olduğu için de sindirimi kolaylaştırarak, kabızlık riskini azaltır.
İLTİHAPLANMAYI ÖNLER
Yapılan araştırmalar, pancar suyunun tüm vücudunuzdaki iltihabı azalttığı tespit edildi.
Aynı zamanda pancar tüketimi çok nadir görülse de gut hastalığına (eklemlerde,şişlik iltihaplanma) neden olabilir. Bununla beraber çok fazla pancar tüketimi, dışkınızın kırmızıya dönmesine neden olabilir.
BEYNE İYİ GELEN DİĞER BESİNLER
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini hem antiinflamatuar hem de antioksidan etkiye sahip bir bileşik içerir.
Beyin; sinir sinyalleri için çinko, öğrenme ve hafıza için magnezyum, sinir sinyallerini kontrol etmek için bakır ve beyin sisini önlemek için de demir kullanır.