Şişkinlik, bir kişinin yemeğini bitirdiği ancak yemeği tam olarak hazmedemediği anlamına gelir. Acı verici ve rahatsız edici olabilir. Ancak, bu baharatı yemeklerinize eklemek şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir. İşte başta şişkinliği gidermek olmak üzere birçok faydası olan o baharat…
Şişkinlik, sıvı veya gazın tutulmasından kaynaklanan şişkin bir durum olarak tanımlanır. Çoğu kişi tarafından zaman zaman hissedilen bir duygudur ve midenin dolu ve gergin hissedilmesine neden olur.
Bazı insanlar için şişkinlik yaygın ve rahatsız edici bir durumdur. Genellikle bağırsak gazından kaynaklanır. Neyse ki yemeklerinize kimyon ekleyerek şişkinliği tedavi edebilir ve hatta önleyebilirsiniz.
Şişkinliğin arkasındaki gazlar, yenen ancak uygun şekilde emilmeyen yiyeceklerden gaz üreten sindirim sistemindeki bakteriler tarafından üretilir.
Kimyon ayrıca, kan şekeri düzeylerini düşürmek ve kanın pıhtılaşmasını önlemek de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sağlayan önemli bir fitokimyasal olan cuminaldehit içerir.
Sadece şişkinliği hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır, kolesterol seviyelerini düşürür, kilo vermeye yardımcı olur ve yemeğinize özel bir tat katar.
YEMEKLERİNİZE KİMYON EKLEYİN
Kimyon tohumları, tozu ve öğütülmüş kimyonun tümü antioksidan ve metabolizmayı hızlandırıcı özellikler içerir. Bitkiyi pirinç, mercimek ve kavrulmuş sebzelere ekleyebilirsiniz.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından 2013 yılında yapılan bir çalışmada, irritabl bağırsak sendromu hastalarını kontrol altına almak için kimyon özlerine baktı.
Çalışmanın sonucunda, bitkinin karın ağrısı, şişkinliN varlığının kimyon özleri ile tedavi sırasında ve sonrasında istatistiksel olarak önemli ölçüde azaldığını kanıtladı.
ANTİOKSİDAN ETKİLERİ BULUNUR
Kimyon, vücutta serbest radikallerle savaşan antioksidan bileşikler içerir. Serbest radikaller, hücre hasarına ve çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir. Kimyonun antioksidan özellikleri, hücreleri koruyabilir ve sağlıklı bir yaşlanma sürecini destekleyebilir.
KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINA ALIR
Kimyonun kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Araştırmalar, kimyonun insülinin etkisini artırabileceğini ve kan şekeri seviyelerini dengeleyebileceğini göstermiştir. Bu özellikleriyle kimyon, diyabet yönetiminde destekleyici bir rol oynayabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUR
Kimyonun antimikrobiyal özellikleri vardır ve sindirim sistemi enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olabilir. Bazı çalışmalar, kimyonun bakteri ve mantarların büyümesini engellediğini göstermektedir.
Kimyon, genellikle yemeklere baharat olarak eklenerek veya çay olarak tüketilerek kullanılır. Ancak, tıbbi amaçlarla kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmanızda fayda vardır, özellikle hamilelik, emzirme dönemi veya herhangi bir sağlık sorununuz varsa. Ayrıca, kimyonun yüksek miktarlarda kullanılması bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir, bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.