Evinizde bulunan baharatlar yalnızca yapmış olduğunuz yemeklere tat katmakla kalmaz, aynı zamanda özellikle beyin sağlığınız için de faydaları vardır. Bu baharatların hafıza üzerindeki etkilerini öğrenmeye hazır mısınız? Bu baharatlar sayesinde hem konsantrasyonunuz artacak hem de hafızanız güçlenecek…
Not: Tüm bu besinleri tüketmeden önce olası bir alerjik reaksiyon veya yan etkiye karşı korunmak için öncesinde mutlaka bir doktora danışmalısınız.
ZERDEÇAL
Zencefil ailesi içerisinde yer alan ve ana vatanı Güney Asya olan zerdeçal, Curcuma longa bitkisinden elde edilir. Parlak sarı bir renge sahiptir.
Curcumin, nörodejeneratif rahatsızlıkların oluşumunu azaltabilir. Bu durumu da beyinde oksidatif stres ve iltihaplanmayı azaltarak yapar. Beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı güçlendirir ve yeni beyin hücrelerinin oluşumunu destekler.
TÜKETİM VE KULLANIM ÖNERİLERİ
Beyin sağlığına olan yararları nedeniyle her gün bir tatlı kaşığı zerdeçalı yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz. Zerdeçalı süt ya da yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Biyoyararlanımını yükseltmek için karabiberle zerdeçalı beraber tüketebilirsiniz. Bu sayede karabiber içerisindeki piperin maddesi, curcuminin emilimini %2000 oranında yükseltmektedir.
Safran, antioksidatif özellikleri sayesinde beyin hücrelerini oksidatif stresten korur ve bu sayede nörodejeneratif rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır.
TÜKETİM VE KULLANIM ÖNERİLERİ
Günlük bir tatlı kaşığı şeklinde safran tüketiminiz beyin sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Günlük içtiğiniz çayınızın içerisine birkaç tel ekleyebilir ya da yaptığınız yemeklere ve tatlıları tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Bu yemeklere safranlı pilav, içeceğe ise safranlı süt örneği verilebilir.
TÜKETİM VE KULLANIM ÖNERİLERİ
Kimyonu günlük olarak yaklaşık bir tatlı kaşığı tüketmek beyin sağlığınız faydalı olabilir. Örneğin, yapmış olduğunuz çorbaya ya da ana yemeklere bir tatlı kaşığı katarak yararlarından faydalanabilirsiniz.
BİBERİYE
Adaçayı ailesinin bir üyesi olan biberiyenin ağrıları azaltmak, saç uzamasını hızlandırmak ve en önemlisi de beyinin sağlıklı kalmasını sağlamak gibi birçok faydaları bulunur.
Yapılan çalışmalar sonucu, biberiye içerisinde bulunan karnosik asit ve rosmarinik asidin serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Bu durum özellikle yaşlandıkça ortaya çıkabilecek ve bilişsel olarak yaşanabilecek gerilemenin önüne geçeceği gözlemlenmiştir.