Keten tohumu, hem çok yönlü hem de sağlıklı olduğu bilinen önemli bir tohum. Özellikle son yıllarda sık sık faydalarından bahsedilen bu besin, son yapılan araştırmalarda meme kanseriyle de ilişkili olduğu tespit edildi. İçerik yapısının meme kanserini önlemeye yardımcı olabileceğine dair elde edilen veriler, ilerleyen dönemlere de büyük bir umut ışığı oluyor. Peki meme kanserini önlemek için keten tohumu nasıl tüketilmeli?
Hem bütün hem de öğütülmüş formlarda mevcut olan keten tohumu, yoğurt ve yulaf ezmesine eklemek de dahil olmak üzere birçok tarife ekleyebileceğiniz, salatalarda tüketebileceğiniz çok yönlü bir tohum çeşidi. Aynı zamanda tohumların ezilmesiyle elde edilen keten tohumu yağı da yaygın olarak soslarda kullanılıyor.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, çeşitli keten tohumu türlerinin kronik hastalıklar üzerindeki etkilerinin incelendiği önemli çalışmalar yapıldı ve sonuçlar genellikle oldukça umut vericiydi. Bu çalışmalardan bazıları ise meme kanserinin etkilerini kapsıyor.
Özellikle, keten tohumu ve meme kanseri arasındaki ilişki ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda birçok olumlu veri elde edildi. Birçok kişinin keten tohumunun sağlığa olan faydalarına karşı oluşan şüpheye karşı da önemli bir adım atıldı. İşte keten tohumunun meme kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyan veriler…
İÇERİĞİNDEKİ LİGNANLAR KANSERİ ÖNLEYEBİLİR
Keten tohumu, tohumlar da dahil olmak üzere çeşitli gıda kaynaklarında doğal olarak bulunan bir bileşik lignanlar yönünden oldukça zengindir. Lignanlar, fitoöstrojenler olarak kabul edilir ve vücutta östrojenin etkilerini taklit ederler, ancak önemli ölçüde daha zayıftır.
Bazı araştırmalar, kanser hücresi büyümesini yavaşlatmak için östrojen sentezini ve metabolizmasını bloke etmeye yardımcı olabileceklerini göstermesi nedeniyle fitoöstrojenler meme kanserinin önlenmesi için özellikle faydalıdır.
400'den fazla kişide yapılan bir araştırmanın sonucunda, artan lignan tüketimi, daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirildi.
2012'de yapılan başka bir araştırma da benzer bulgular elde etti ve yüksek miktarda lignan tüketen kadınların, en düşük miktarda tüketenlere kıyasla meme kanserine yakalanma olasılığının %40 - 50 oranında daha düşük olduğu bildirildi.
Bununla birlikte, keten tohumunun lignan içeriği, kanseri önlemeye yardımcı olup olmadığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyar.
Fakat aynı zamanda meme kanseri teşhisi konmuşsa keten tohumu tüketmeden önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak en iyisidir.
OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Keten tohumu ve keten tohumu yağı, uzun bir fayda listesiyle ilişkilendirilen bir tür sağlıklı yağ olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri en çok kalp sağlığı üzerindeki etkileriyle bilinse de, bazı araştırmalar kanser gibi diğer koşullara karşı da korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Aslında, bir inceleme, omega-3 yağ asitlerinin bazı kemoterapi ilaçlarının etkinliğini artırabileceğini ve hücre büyümesiyle ilgili belirli bir yolu bloke ederek meme kanseri hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.
Bununla birlikte, omega-3 takviyeleri, kan sulandırıcılar ve glukokortikoidler gibi kanserli kişilerin sıklıkla aldığı bazı kemoterapi ajanları ve diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle tüketmeden önce bir tıp uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun.
İlginç bir şekilde, bir inceleme ayrıca gıdalardan veya takviyelerden omega-3 yağ asitlerinin alımının artmasının, yaşlı kadınlarda %31-50 daha düşük meme kanseri riski ve daha düşük nüks riski ile ilişkili olabileceğini bildirdi.
Bu nedenle, keten tohumu ve keten tohumu yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin özellikle meme kanserini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunur.
İYİ LİF KAYNAĞI
Keten tohumu lif yönünden oldukça zengindir ve yaklaşık 2,5 gramı tek bir yemek kaşığı içinde 9 gram bulunur.
Bazı araştırmalar, beslenmenize daha fazla lif eklemenin meme kanseri de dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koyuyor.
Fakat bu noktada keten tohumu yağının lif içermediği unutulmamalı. Bu nedenle keten tohumundan elde edilecek lif için öğütülmüş veya bütün olarak tüketilmelidir.
YÜKSEK ANTİOKSİDAN ORANI
Diğer tohumlara benzer bir biçimde, keten tohumu da secoisolariciresinol diglukosit, p-kumarik asit ve ferulik asit gibi spesifik bileşikler içererek büyük bir antioksidan kaynağına dönüşür.
Antioksidanların zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye, iltihabı azaltmaya ve hücrelerdeki oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olur.
Araştırmalar, ayrıca antioksidanların kronik hastalıklara ve kansere karşı da koruma sağlayabileceğini ortaya koyuyor.
İlginç bir şekilde, yapılan bir inceleme, antioksidanların meme kanserinin önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini ve hatta meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bazı tedavilerin etkinliğini artırabileceğini bildirdi.