Sağlığımız için yediğimiz besinler çok önemlidir. Özellikle sağlıklı kalmak için bol bol meyve ve sebze tüketimi sağlamalıyız. Bu meyvenin çekirdeğinin faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. Hem bağışıklık dostu hem de bol vitaminli. İşte mucizevi çekirdeğin faydaları…
Kayısı çekirdekleri görünüşte küçük bir bademe benzer. Taze kayısı çekirdekleri beyazdır. Cilt kuruduğunda açık kahverengi olur. Mısır'da insanlar, "dokka" olarak bilinen geleneksel bir atıştırmalık yapmak için kişniş tohumu ve tuzu öğütülmüş kayısı çekirdeği ile karıştırıyorlar. Bazı üreticiler kayısı çekirdeğini, kozmetik, ilaç ve yağ üretiminde kullanıyor.
PROTEİN İÇERİYOR
İnsanların çekirdekten çıkarabileceği protein, lif ve yüksek oranda yağ içerir. İnsanlar tatlı badem yağı kullandıkları gibi tatlı çekirdekten preslenmiş yağ kullanırlar. Hatta amaretto bisküvileri, badem parmak bisküvileri ve kayısı reçelleri gibi işlenmiş gıdalar kayısı çekirdeği içerir.
Kuzeybatı Himalayalarda yaşayan bazı insanlar, yabani kayısıların ve çekirdeklerinin her ikisine de sahip olduğunu düşünüyor. Ayrıca insanlar tıpta ilaç olarak kullanıyor. Olası kullanımlar biyodizel üretimi, cilt ve saç bakım ürünlerini içerir. Kayısı çekirdeğinin acı çeşidinden elde edilen yağ ve çekirdekler genellikle vücut yağı, yüz kremi, dudak balsamı ve uçucu yağ gibi kozmetiklerde bulunur.Hindistan'da insanlar ağrı ve sızıları yok ettiğine inandıkları için masaj yağı yapmak için kayısı çekirdeği yağı kullanırlar.
YAĞ ASİTLERİ
Linolenik asit, beyin fonksiyonunda ve sağlıklı büyüme ve gelişmede hayati bir rol oynar. Yağ asitleri ayrıca cilt ve saç büyümesini uyarır, metabolizmayı düzenler, kemik sağlığını korur ve üreme sistemini destekler. Birçok insan yağ asitlerinin antioksidan özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
AMİGDALİN NEDİR?
Amigdalin, kayısı çekirdeğinde bulunan doğal olarak oluşan bir maddedir. Elma, kiraz, erik ve şeftali gibi diğer meyvelerin tohumlarında da bulunur. Yonca, sorgum ve lima fasulyesi de amigdalin içerir. Siyanür, insan vücudundaki hücreleri oksijen kullanmalarını engelleyerek öldürür. Siyanür, çok fazla oksijen kullandıkları için özellikle kalbe ve beyne zararlıdır. Bu çekirdeği fazla tüketirseniz sağlığınızı da riske atabilirsiniz.
AĞRIYI GİDERİR
Kayısı çekirdeği, kas ve eklem ağrılarından kurtulmanın hızlı bir yoludur. Kayısı çekirdeği yağı ile masaj yapmayı deneyin. Bu özellikle spor sonrası eklem ağrıları için faydalıdır. Yağ, kan dolaşımını dengelemeye yardımcı olabilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Kayısı çekirdeği B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminlerini içerir. Tek bir çekirdekte bir ağız dolusu vitamin var! Bu vitaminler vücudu güçlendirmeye ve hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için öğün aralarında kayısı çekirdeği tüketebilirsiniz.
KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Sağlıklı beslenmek kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Kayısı çekirdeği, kalp sağlığını korumaya iyi gelen omega yağları içeren bir antioksidandır. Kayısı çekirdeği damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir ve kalbe giden kanalları daha sağlıklı tutabilir.
SOLUNUM YOLLARINI İYİLEŞTİRİYOR
Kayısı çekirdekleri üzerinde yapılan araştırmalar, bunların solunum rahatsızlıklarını iyileştirdiğini göstermektedir. Kuru öksürük veya boğazda tahriş varsa kayısı çekirdeği de tüketilebilir. Solunum yollarını tahriş eden balgam ve mukus gibi sıvıların temizlenmesine yardımcı olur.