İngiltere'de bazı bilim insanları 3.000'den fazla kişinin beslenme ve bilişsel yeteneklerini incelediler. Araştırmalar sonucu ise belirli besinlerin çocukluk ve ergenlik, dönemlerinde tüketildiğinde ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarına destek olduğunu ve bunamanın önüne geçtiğini buldular. İşte o besinler…
Bilişsel yetenek tanımı kişinin hafıza gücü ve düşünme hızı ile ilgilidir. Yaşlanma sürecinde bilişsel yeteneklerin bir kısmında gerilme doğal olarak meydana gelse bile bu durum bunama gibi rahatsızlıkların da işareti olabilir.
Bilim insanları,1946 yılında başlayan ve 4-75 yaş arasındaki 3.059 kişinin gözlemlenmesi sonucu bir araştırma gerçekleştirmişlerdir. Çalışma boyunca kişilerin beslenmeleri incelenerek ve bilişsel yetenekleri yedi defa test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bazı besinlerin hafıza güçlendirip bunamayı önlediği gözlemlenmiştir.
İşlenmemiş ya da az işlenmiş olan yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, meyve ve tam tahıllardan oluşan diyetleri yapmanın oldukça koruyucu bir etkisi olduğunu gözlemlediler.