Son dönemde popülerleşen bazı diyetler, kilo kaybı ve sağlık üzerine olumlu etkiler sunduğu iddialarıyla dikkat çekiyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma, bu tür diyetlerin beklenmedik bir yan etkisini ortaya koydu: Bu beslenme tarzı, saç dökülmesine ve hatta kelliğe yol açabiliyor!
Ünlülerin tercih ettiği bir diyeti uygulamanın kel kalma ihtimalini artırabileceği yeni bir araştırmayla ortaya konuldu.
Son zamanlarda aralıklı oruç oldukça popüler bir kilo verme stratejisi haline geldi, ancak bilim insanları bu yeme düzeninin saç köklerini tahrip edebileceğini buldu.
Çin'in Zhejiang kentindeki Westlake Üniversitesi'nden araştırmacılar, bunun muhtemelen diyetin hücreleri sağlıklı saç uzaması için ihtiyaç duydukları enerjiden mahrum bırakmasıyla ilgili olduğunu öne sürdü.
Diyet, uzun süreler boyunca hiçbir şey yememeyi veya çok az miktarda, genellikle sabahları yemeyi içeriyor.
Bu diyet, haftada iki gün boyunca kalorileri 500-600 arasında sınırlamayı içeren 5:2 diyetini icat eden ve yakın zamanda 67 yaşında hayatını kaybeden sağlıklı beslenme gurusu Michael Mosely tarafından popüler hale getirildi.
Savunucular, bu yeme planının kilo kaybının ötesinde, bunama riskini azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararı sağladığını belirtiyor.
Uzmanlar bunun, saç hücrelerinin beslenmeden alınan enerjiyle düzenli olarak 'aktivasyona' ihtiyaç duymasından kaynaklanabileceğini söyledi.
Bilim insanları, on günlük bir süre zarfında, zaman kısıtlamalı bir diyetin, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında saç uzama hızının ortalama yüzde 18 oranında azaldığını buldu.
Zhang, "İnsanlarda daha hafif bir etki görüyoruz. Yani, hala saç yeniden uzaması var; sadece normalden biraz daha yavaş" diyor.
Araştırmacılar, bunun sebebinin insanların genetik yapı bakımından birbirlerinden çok farklı olmaları olabileceği, bu nedenle çok çeşitli sonuçlar ortaya çıkabileceği, bazılarının ise beslenme nedeniyle çok daha fazla sorun yaşayabileceği sonucuna vardı.
Çinli araştırmacıların bu yılın başlarında yayınladığı bir araştırmada, bu diyetin kalp rahatsızlıklarından ölme riskini iki katına çıkarabileceği ortaya çıktı.
20.000 yetişkinin katıldığı araştırmada, günde yalnızca sekiz saat yemek yiyenlerin, ilerleyen yaşlarda kalp krizi ve felç geçirme riskinin neredeyse iki kat daha fazla olduğu bulundu.