Antioksidanlar, vücutta oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan maddelerdir. Oksidatif stres, vücutta serbest radikallerin aşırı üretimi ve düzenlenememesi sonucu hücrelere zarar verme durumudur. Serbest radikaller, moleküllerde hasara neden olabilir ve hücresel fonksiyonları bozabilir, bu da yaşlanma, hastalık ve kronik sağlık sorunları riskini artırabilir. O nedenle düzenli olarak bu meyveyi tüketmek zinde ve sağlıklı kalmanızı sağlayabilir.
Nektarinin beyazdan sarı ve hatta kırmızıya kadar değişen birçok farklı türü vardır, ancak hepsi benzer sağlık yararlarına sahiptir. Daha iyi bağırsak sağlığını desteklemekten bağışıklığı güçlendirmeye kadar, nektarinler diyetin besleyici ve lezzetli bir parçası olabilir. İşte nektarinin tüm faydaları…
NEKTARİNİN FAYDALARI
YÜKSEK MİKTARDA ANTİOKSİDAN İÇERİR
Antioksidanlar, zararlı serbest radikalleri nötralize ederek kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bileşiklerdir . Bunlar kötü beslenme veya stres gibi durumların sonucu olarak biriken ve hücrelerinize zarar verebilecek moleküllerdir.
Antioksidanlar, kanser, kalp hastalığı ve inflamasyon gibi durumların riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.
Nektarinler, yüksek C vitamini içeriği sayesinde vücutta antioksidan görevi gören faydalı bitki bileşikleri ile doludur . Beslenmenize her hafta birkaç porsiyon nektarin dahil etmek, sağlığınızı iyileştirmek ve bu tehlikeli serbest radikallere karşı savaşmak için bol miktarda antioksidan sağlamanıza yardımcı olabilir.
SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR
Nektarinler, sindirim sağlığı söz konusu olduğunda inanılmaz derecede önemli olan bir besin maddesi olan lifi bol miktarda barındırır. Diyet lifi, gastrointestinal sisteminizde sindirilmeden hareket eder, tuvalete hacim ekleyerek düzenliliği destekler ve hareket etmesine yardımcı olur.
Lif aynı zamanda bir prebiyotik görevi görerek bağırsaklarınızda bulunan faydalı bakteriler için besin sağlar, bu da hem sindirimi hem de besin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.
Ek olarak, artan lif alımının kan basıncını düşürmeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve normal kan şekerini korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Lif, sindirim sisteminde yavaşça hareket ederek iştahınızı azaltmak, istekleri frenlemek ve kilo vermeyi desteklemek için daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Araştırmalar, nektarin gibi meyve alımını artırmanın kilo vermenize yardımcı olabileceğini gösteriyor. Birkaç çalışma, meyve tüketiminin daha düşük bir vücut ağırlığı ve daha fazla kilo kaybı ile bağlantılı olduğunu bulmuştur.
Yüksek kalorili atıştırmalıkları ve tatlıları nektarinle değiştirmek, tükettiğiniz kalori miktarını azaltmanıza ve kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
Manitoba Üniversitesi İnsan Beslenme Bilimleri Bölümü'ndeki araştırmacılardan elde edilen artan kanıtlar, bu önemli karotenoidleri, yaşlılarda başlıca körlük nedeni olan katarakta ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı bile koruma sağlayabildiğini göstermektedir.
KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRMEYE YARDIMCI OLUR
Nektarinler, bazı araştırmalarda kanser hücresi büyümesini engellemeye yardımcı olduğu gösterilen güçlü bileşikler içerir. Food Chemistry dergisinde yapılan bir araştırma, nektarin ve şeftalilerdeki polifenollerin , sağlıklı hücreleri olumsuz etkilemeden kanseri hücrelerinin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğunu kaydetti.
Journal of Nutritional Biochemistry'de yayınlanan bir araştırma da şeftali ve nektarinlerde bulunan polifenollerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azalttığını gösterdi. Araştırmacılar, aynı yararlı etkileri görmek için her gün iki ila üç şeftali veya nektarin yemeyi önerdiler.
472.000'den fazla katılımcıyla yapılan çalışmanın bir parçası olan başka bir çalışma, nektarin yemenin daha düşük akciğer kanseri riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Nektarinler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilecek, sağlığı geliştiren bileşikler içerir. Örneğin, 30 çalışmadan oluşan kapsamlı bir inceleme, C vitamininin soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
Nektarinler ayrıca yararlı bağırsak bakterileri için besin sağlamak üzere prebiyotik görevi görebilen lif içerir. Sağlıklı bir bağırsak florasının desteklenmesinin bağışıklık sağlığını iyileştirdiği ve hatta hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir.
Ek olarak, nektarinler, bağışıklık hücrelerini hasara karşı koruyabilen ve bağışıklık sisteminizin etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan antioksidanlar bakımından yüksektir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Nektarinlerde bulunan lif, ani yükselmeleri ve düşmeleri önlemek için kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, kan dolaşımındaki şeker emilimini yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin yükselmesini engeller.
Çalışmalar, bütün meyvelerin artan alımının, muhtemelen içerdikleri faydalı lifler sayesinde, daha düşük bir diyabet riski ile bağlantılı olabileceğini bulmuştur. Hatta bir çalışma, günlük meyve tüketiminin yüzde 12 daha düşük diyabet geliştirme riski ile ilişkili olduğunu buldu.
Bununla birlikte, diyabetiniz varsa, meyve alımınızı kontrol altında tutmanız yine de önemlidir. Nektarinler, şeker emilimini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek ilave lif içermesine rağmen, yine de kan şekerinizi artırabilirler ve sağlıklı, karbonhidrat kontrollü veya düşük karbonhidratlı bir diyetin parçası olarak ölçülü tüketilmelidirler.