Sağlıklı karbonhidrat kaynakları, diyetisyenlerin de favorisi olarak diyet listelerinin vazgeçilmezi haline geliyor. Bir popüler sebze, lif, A vitamini ve potasyum gibi önemli besin maddeleri bakımından zengindir. Tüm vücudunuzu adeta baştan yazacak kadar etkili bu besin ne mi? İşte cevabı…
Her bir besin, gıda zincirinin bir halkasını oluştururken bazıları birkaç faydasıyla öne çıkıyor. Son yıllarda sıklıkla hayatımıza girmiş olan bir besin türü, özellikle hem tok tutuyor hem de ihtiyacınız olan birçok şeyi bir arada almanızı sağlıyor.
Tatlı patates, ülkemizde son yıllarda daha çok tüketilmeye başlanan bir besin olmakla birlikte popülerliğinin artışında büyük bir fayda zinciri sebep olarak öne çıkıyor. İşte etkileri!
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Tatlı patatesler, lif ve potasyum gibi kalp sağlığı için hayati öneme sahip iki besin maddesi bakımından mükemmel bir kaynaktır. Bir fincan pişmiş tatlı patates, günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %24'ünü ve potasyum ihtiyacınızın %20'sini karşılar.
GÖZLERİNİZİ KORUR
Havuçlar, iyi görüş için bilinen bir sebze olabilir, ancak bu, tatlı patateslere parlak rengini veren aynı bitki pigmenti olan beta-karotenle dolu olmalarından kaynaklanır. Bir fincan pişmiş tatlı patates, günlük beta-karoten ihtiyacınızın %213'ünü karşılar, bu da keskin görüşünüzü korumanıza yardımcı olur.
2020 yılında Antioxidants dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, beta-karoten antioksidanı, serbest radikalleri yok ederek retina hasarını önlemeye ve göz hastalıklarının ilerlemesini engellemeye yardımcı olur.
Tatlı patatesinizi, tereyağı, sızma zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı bir yağla birleştirmeyi unutmayın. Yağ, vücudun beta-karoteni A vitaminine daha iyi emmesine yardımcı olur.
Lif, şekerin kana yavaş salınımı için sindirimi yavaşlatır ve yüksek kan şekeri dalgalanmalarından kaçınmanıza yardımcı olur. Tatlı patatesler, flavonoidler ve polifenoller adı verilen bileşikler içerir.
2021 yılında International Journal of Molecular Sciences'de yayınlanan bir çalışmaya göre, bu bileşikler, glikoz emilimini teşvik etmeye ve insülin salgısını iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da kan şekerinin sağlıklı bir aralıkta kalmasına yardımcı olur.
Glisemik indeks, yani GI, düşük olan yiyecekler, büyük kan şekeri dalgalanmalarına ve düşüşlerine neden olma olasılığı daha düşüktür. Pişirme şekline bağlı olarak, tatlı patatesler düşük glisemik indeksli olabilir.
National Library of Medicine'e göre, A vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin artmasına neden olabilir. Tatlı patatesleri düzenli olarak yemek, A vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.
SAĞLIKLI BİR BAĞIRSAK İÇİN DESTEK SAĞLAYABİLİRLER
Lif, iyi bağırsak sağlığı için gereklidir ve tatlı patatesler, günlük lif ihtiyacınızı karşılamanın lezzetli bir yoludur. Gastrointestinal sistemimiz lifi sindirmez, bunun yerine kolon yoluyla geçer ve fermente olur. Bu süreç, sağlıklı bakteriler (probiyotikler) ve kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) gibi diğer metabolitleri üretir. Probiyotikler ve SCFA, bağırsak bariyerini güçlü tutmaya yardımcı olarak çeşitli ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu teşvik eder. Daha fazla lif tüketmek, bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilir. Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, diyetinize tatlı patates gibi lif açısından zengin yiyecekler eklemeyi deneyin.
ÇOK YÖNLÜDÜRLER VE BİRÇOK DİYETE UYARLAR
Tatlı patatesler, besleyici bir karbonhidrat kaynağıdır ve Akdeniz, glutensiz ve bitki bazlı gibi çoğu diyet planına uyabilirler. Diyetisyen Sarah Alsing, tatlı patateslerin lif bakımından yüksek olduğu için yemeklerde en sevdiği karbonhidrat kaynaklarından biri olduğunu söylüyor. Zeytinyağı ve sarımsak tozu ile karıştırılmış klasik kavrulmuş tatlı patateslerle yanlış gitmek zor. Tatlı bir şeyler istediğinizde, Alsing tarçın ve kırmızı biberle kavrulmuş tatlı patatesleri öneriyor. Mikrodalga fırınınızı kullanarak hızlı ve kolay bir yemek hazırlayabilirsiniz. Alsing, "Hızlı bir yemek yapmak istediğimde, yaklaşık beş dakika süren mikrodalgada pişmiş tatlı patates yapmak benim tercih ettiğim yöntemdir. Daha sonra içine kıyma, siyah fasulye, salsa ve avokado dolduruyorum," diyor.