Ancak belirli yiyecekleri yemenin beyin yaşlanması üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini ve hatta Alzheimer'ın önlenmesine yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz ? Son araştırmalar bu gıdaları tüketmenin beynin yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini öne sürüyor.
Dr. Charles Duffy, demansı veya Alzheimer hastalığını tersine çevirmenin bir yolu olmasa da, bu yiyeceklerden zengin bir beslenme ve diğer zihinsel uyarıcı faaliyetlerde bulunarak semptomların başlamasını geciktirebilirebileceğinizi veya hatta önleyebileceğinizi söyledi.
ALZHEİMER'I ÖNLEYEN YİYECEKLER
RENKLİ MEYVE VE SEBZELER
Araştırmalar, meyve ve sebzelere turuncu ve kırmızı rengini veren pigmentler olan karotenoid seviyelerinin yüksek olduğu gıdaların daha iyi beyin sağlığı ve daha düşük demans riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Karotenoid açısından zengin besinler arasında havuç, kabak, tatlı patates, dolmalık biber, domates, kayısı ve ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler bulunur.
BALIK
Deniz ürünleri, özellikle de ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar, iyi beyin sağlığı ve bilişsel gerileme riskinin azalmasıyla ilişkilendirilen mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.
Omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) bu konuda özellikle faydalıdır, ancak vücudumuz bunu kendi başına üretemediğinden beslenmemizden almamız gerekir.
KURUYEMİŞLER, TOHUMLAR VE BAKLAGİLLER
Sert kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller antioksidanlar ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra E vitamini, B vitaminleri, kolin, magnezyum ve çinko gibi diğer besinleri de içerir.
TAM TAHILLAR
Tam tahıllar lif, B vitaminleri ve diğer besinler açısından zengindir ve beyindeki iltihabı azaltarak hafızayı destekleyebilir ve Alzheimer'ı önleyebilir.
Kinoa, arpa, kahverengi pirinç ve yulaf gibi tam tahıllar mükemmel seçimlerdir ve beyaz un gibi daha işlenmiş tahıllara daha sağlıklı alternatifler olabilirler.
FASULYE
Bir baklagil türü olan fasulye, Alzheimer diyetinde önemli protein, lif ve kompleks karbonhidrat kaynakları sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler gibi bunlar da iyi bir folat kaynağıdır.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı en bilinen sağlıklı yağlardan biridir. En etkili demans ve Alzheimer diyetlerinin merkezinde yer alır.
Zeytinyağı gibi sağlıklı yağların en güzel yanı vücudunuzun bunları karbonhidratlardan daha temiz bir enerji kaynağı olarak kullanabilmesidir. Karbonhidratlar enerji için glikoza, yağlar ise enerji için ketonlara dönüşür.
Zeytinyağındaki "iyi" yağlar olan tekli doymamış yağlar da toplam kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir. Daha fazla tekli doymamış yağ tüketmek HDL seviyenizi (iyi kolesterol) artırır ve LDL seviyenizi (kötü kolesterol) düşürür.
Kötü kolesterol ile Alzheimer hastalığı arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Kolesterol, plaklar oluşturan ve hastalığa neden olan beta-amiloid proteinlerini düzenler. Zeytinyağı gibi kolesterol düşürücü yiyeceklerin eklenmesi Alzheimer'a yakalanma riskinin azalmasına yol açabilir.
Avokado tıpkı zeytinyağı gibi sağlıklı tekli doymamış yağlarla doludur. Daha fazla tekli doymamış yağlar (ve omega-6 çoklu doymamış yağlar) yiyen kişilerin Alzheimer hastalığı ve demans geliştirme olasılığı daha düşüktür.
UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR
Bilişsel gerilemeyi ve Alzheimer'ı önlemek istiyorsanız, iltihaplanmaya katkıda bulunduğu bilinen gıdalar sınırlandırılmalıdır. Başlıca olanlardan bazıları şunlardır: