Ekim şubat ayları arasında yetişen mevsim sebzeleri toksinlerin atma gücüne güç katan besinsel içerikten zengindir. Pırasa, sarımsak, zencefil, mantar, kereviz, tatlı patates ve havuç açıkçası hem yağlara veda etmeyi hem de karaciğerin toksin yükünü azaltmayı sağlamaktadır.
MANTARLARA TABAĞINIZDA YER AÇIN
Kolesterol düşürme, iştahı dengeleme, basit karbonhidratların bağırsaklardan emilimini yavaşlatmayı sağlayan mantar sonbahar ve kış aylarının da en zengin besin içeriğine sahip sebzesidir.
Ancak çiğ tüketmemenizi tavsiye ederim. Mutlaka az yağda soteleyerek veya fırınlayarak ya da tencerede pişirerek yemek en sağlıklısıdır. Mantar pişirildiğinde kanserojen etkili olan agaritin adli bileşiğin parçalanarak aktivitesinin kaybolmasina yardımcı olur. mantara özgü antioksidan olan ergotionin, pişirme ile güçlendiği için bağirsaklardan daha iyi emilir.
Ayrıca mantarda bulunan beta glukan süper bir liftir ve kısa sürede tok kalmanızı sağlar. Ve küçük bir hatırlatma. Mantar et yerine geçebilecek bir alternatifi değildir. 100 g ortalama 1 avuç içi kadar yağsız et yaklaşık 19-26 g arasında hayvansal protein içerirken 150 g yaklaşık büyük bir kase sotelenmiş mantar 4 g bitkisel protein içerir. Et bulamıyorsan mantar yemek fikri doğru değildir.
SARIMSAKSIZ GÜNÜNÜZ GEÇMESİN
Sarımsağın kabuğunu soyun ve direk ezin. Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşik allisinler oksijenle aktifleşerek vücutta toksin atma gücünü ortaya çıkarırlar. Allisin, aynı zamanda sarımsağın yoğun kokusunun da nedenidir. Allisin, fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Alilsistein maddesine dönüşür.