Makarnadan patatese, en sevdiğimiz yiyeceklerden bir çoğu karbonhidrat içerir. Bu yiyeceklerin kilo vermeyi engellediğine dair yaygın bir inanış bulunuyor ancak, uzmanlar farklı karbonhidrat türleri olduğu için bunun her zaman doğru olmadığını söylüyor. Lifli karbonhidratlarla dengeli bir beslenmeye ve yine de sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ilişkin ipuçları için beslenme uzmanları ve diyetisyenler yanlış bilinen doğruları anlattı.
BASİT VE KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR ARASINDAKİ FARK
Karbonhidrat içeren sağlıklı bir diyet ve kilo vermek için önemli bir ipucunun, tükettiğiniz karbonhidrat türleri arasındaki farkı bilmektir. Sağlık ve fitness tutkunları arasındaki yaygın inanışın aksine, karbonhidratlar kilo vermenin düşmanı değildir. Aslında, vücudun birincil yakıt kaynağı olarak karbonhidrat gerekir. Önemli olan karbonhidratların kalitesi ve hazılanma şeklidir.
KİLO ALMADAN KARBONHİDRAT TÜKETİMİ
Karbonhidratların iki kategoriye ayrıldığını ekliyor: basit ve karmaşık."Basit karbonhidratlar, hazır atıştırmalıklar gibi işlenmiş ve rafine gıdalardan gelen karbonhidratları içermektedir. Basit olanlar kötü karbonhidratlar olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda süt ve bazı meyvelerden de gelebilir. Bu karbonhidrat şekli hızlı bir şekilde parçalanır ve vücut tarafından enerji için hemen kullanılır.
Kompleks karbonhidratlar ise sağlık için faydalıdır ve yulaf gibi tam tahılları içerir ile kinoa veya kahverengi pirinç gibi bitki bazlı karbonhidratlardan gelerek daha besleyicidir. Kompleks karbonhidratlar vücuda hızlı bir glikoz artışı ve depolanmış yağdan daha fazlasını sağlamaktadır. Tam tahılların tek başına lif içeriğinin kilo verme hedeflerine de ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
SAĞLIKLI KARBONHİDRATLAR BESLENMEYE NASIL EKLENİR?
Kendiniz için sağlıklı bir diyet oluştururken uzmanların sunduğu ilk ipucu yüksek lifli karbonhidratları seçmektir. Bunların arasında meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar bulunuyor. Lifler daha hızlı tok hissetmenize yardımcı olur, bu da daha az kalori tüketmenize yardımcı olarak kilo vermenize katkıda bulunur.
Bunun haricinde karbonhidratları proteinle eşleştirerek akıllıca bir beslenme şekli geliştirmeniz önem taşımaktadır. 1 yemek kaşığı badem ezmesi ile yarım muz veya yarım kase yoğurtla şeftalinin 3'te 1'ini birlikte tüketmek buna çok güzel bir örnektir. Meyve, lif ve yüksek kaliteli karbonhidratlar sağlar. Bu sayede karbonhidrat özleminizi tatmin ederken, protein (bu iki örnekte badem ezmesi ve yoğurt), karbonhidratların kan dolaşımınıza salınımını yavaşlatmaya ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
Son olarak kendinize yemek veya atıştırmalık hazırlarken midenizin gözünüz kadar aç olup olmadığını sorgulamanız öneriliyor. Uzmanlar "porsiyon boyutlarını hesaplamak için yumruğunuzu kullanın, bu şekilde karbonhidrat isteğinizi tatmin edebilir ve ölçülü olarak tüketebilirsiniz" diyor.
Yavaş çiğnemenin kilo verme yolculuğunuzda da size yardımcı olabileceği belirten uzmanlar; "Yavaş çiğneyin, çoğumuz dikkatsizce yeriz ya da yemek yerken acele ederiz. Yavaşlayarak, yemeğinizi iyice çiğneyerek ve dikkatli yiyerek, beyninize midenizle iletişim kurması ve gerçekten doyduğunuzu anlaması için zaman verirsiniz." diyor. Bu durum çok fazla karbonhidrat yeme (ve genel olarak aşırı yeme) şansınızı da düşürmeye yardımcı olacaktır.