Makarna ve pizzanın anavatanı İtalya'da insanlar yoğun karbonhidrat tüketime karşın nasıl zayıf kalabiliyorlar? Üstelik İtalya, Avrupa'nın en düşük obezite oranına sahip ülkesi. Beslenme uzmanı Julia Farre, makarna konusunda yapılan yaygın bir hatayı gün yüzüne çıkardı ve İtalyanların bu lezzetli karbonhidratı nasıl daha sağlıklı pişirdiğini anlattı.
Julia Farre, İtalyanların makarnayı hazırlarken yaptığı bir farkın, sonucun kalitesini büyük ölçüde etkilediğini söylüyor.
Farre'ye göre İtalyanların sırrı, makarnayı "al dente" kıvamında pişirmek. Dünya genelinde büyük bir ilgi gören İtalyan makarnası, ülkede her gün tüketilmesine rağmen obezite oranının düşük olmasıyla da dikkat çekiyor. İtalya'da halkın %44'ü her gün makarna yiyor ancak Avrupa'nın en düşük obezite oranlarından birine sahipler.
Al dente yöntemi ile pişirilen makarna, fazla pişirilmiş makarnaya göre karbonhidrat emiliminin azaldığını belirtiyor.
Bu kıvama ulaşmak için bol tuzlu su kullanmak, paket talimatlarındaki süreden 1-2 dakika daha kısa pişirmek ve süzmeden önce tadına bakmak gerekiyor.
Elbette sadece pişirme yöntemi değil, porsiyonlama da bu konuda çok mühim. İtalyanlar genelde kişi başı 80 gram makarna tüketiyor.
Bu makarnaları hazırlarken de sosları kremalı ve ağır tutmak yerine taze sebze kullanmaya özen gösteriyorlar.
AKTİF YAŞAM TARZI VE AKDENİZ DİYETİ
İtalya'da yaşlılar da dahil neredeyse toplumun çoğu hareket halindedir. İşten sonra, yemekten önce yürüme kültürleri vardır. Bu geleneğin adı da La Passeggiata'dır.