Şunu hayal edin: Sonunda en sevdiğiniz sandviçten ilk ısırığı aldınız ve ekmeğin küfle kaplandığını fark ettiniz! Bu muhtemelen bir veya iki kez başınıza geldi ve muhtemelen olası sonuçlardan endişe ettiniz. Fakat aslında, vücudun buna tepki vermesinin birkaç farklı yolu bulunuyor.
Küfün yiyecekler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında birçok ayrıntı mevcut. Bu noktalara dikkat ederek, endişe uyandıracak küf etkilerinden kaçınabilirsiniz. İşte küf sonucunda bedeninizde oluşabilecek yan etkiler...
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir.
Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yine de bu, bağışıklık sisteminiz veya yaşınız gibi birkaç faktöre bağlıdır. En yaygın ve en toksik olanlardan biri, kansere bile neden olabilen aflatoksin olarak bilinir.
Neyse ki, tüm küflü yiyecekler bu kimyasalı üretmez. Fakat yer fıstığı ve tarla mısırını tüketirken dikkat etmek önemli.
Küfün içindeki bakteriler gıda zehirlenmesi semptomlarını tetikleyebilir.
Küf kendi başına o kadar tehlikeli değildir ve gerçekten hastalanma şansınız düşüktür. Ancak sizi hasta eden şey, onunla birlikte gelişebilen bakterilerdir . Bu durumda kusma, ishal ve mide bulantısı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ağırlıkları bakteri türüne ve yediğiniz yiyecek miktarına bağlı olacaktır.
Küf alerjiniz olabilir
Yiyeceklerde bulunan küflere karşı alerjik reaksiyonları olan bazı insanlar var. Hassassanız, ondan uzak durmak daha iyidir ve yanlışlıkla yerseniz hemen doktorunuzu arayın. Semptomlar bir alerjik reaksiyon belirtisi olabilir şunlardır:
Vücudumuzun kolayca sindirebileceği küflü yiyecekler var.
Farklı peynir türlerinde kullanılan kalıplar güvenlidir. Aslında, gorgonzola, rokfor ve blue gibi peynirler, belirli küf sporları kullanarak yapılırken, camembert ve brie'nin beyaz olanları vardır. Ama ne yazık ki, küf alerjisi olanlar için hala tehlikeli olma riski taşıyorlar. Bu nedenle peynirleri tüketirken dikkat etmek oldukça önemli.
Yiyebileceğiniz küflü yiyecekler
Küflü olması, bazı yiyecekleri aslında daha lezzetli hale getirebilir. Birçok yiyecek türü, dünyanın birçok yerinde özellikle küflendirerek tüketiliyor. İşte o yiyecekler…
Hangi Gıdalara Küf Bulaşabilir?
Küf hemen hemen tüm gıdalarda gelişebilir.
Bununla birlikte, bazı yiyecek türleri küflenmeye diğerlerinden daha yatkındır.
Yüksek su içeriğine sahip taze yiyecekler özellikle savunmasızdır. Öte yandan, koruyucular, mikroorganizmaların büyümesinin yanı sıra küflenme olasılığını da azaltır.
Küf sadece evde yemeklerinizde büyümez. Yetiştirme, hasat, depolama veya işleme dahil olmak üzere gıda üretim süreci sırasında da büyüyebilir.
Küf Yapabilen Yaygın Gıdalar
Aşağıda, küfün üzerinde büyümeyi kolaylaştıran birkaç yaygın yiyecek bulunmaktadır:
Küf ayrıca et, fındık, süt ve işlenmiş gıdalar dahil diğer gıdalarda da gelişebilir.
Çoğu küfün yaşamak için oksijene ihtiyacı vardır, bu yüzden genellikle oksijenin sınırlı olduğu yerlerde gelişmezler. Bununla birlikte, açıldıktan sonra hava geçirmez ambalajlarda paketlenmiş yiyeceklerde küf kolayca büyüyebilir.
Çoğu küfün yaşamak için neme de ihtiyacı vardır, ancak kserofilik küf adı verilen belirli bir tür bazen kuru, şekerli ortamlarda büyüyebilir. Kserofilik küfler bazen çikolata, kuru meyveler ve unlu mamüllerde bulunabilir.
Yemeğinizde Küf Bulursanız Ne Yapmalısınız?
Genel olarak, yumuşak yiyeceklerde küf bulursanız, onu atmalısınız.
Yumuşak yiyeceklerin nem içeriği yüksektir, bu nedenle küf yüzeyinin altında kolayca büyüyebilir, bu da tespit edilmesi zor olabilir. Bakteriler de onunla birlikte büyüyebilir.
Sert peynir gibi sert gıdalarda küften kurtulmak daha kolaydır. Sadece küflü kısmı kesin. Genel olarak, sert veya yoğun yiyecekler küf tarafından kolayca nüfuz etmez.
Ancak yemek tamamen küfle kaplıysa çöpe atmalısınız. Ayrıca, küf bulursanız, koklamayın, çünkü bu solunum sorunlarına neden olabilir.
Bu gıda maddeleri, kalıbın kesilmesi durumunda kullanılabilir:
Sert meyve ve sebzeler: Elma, dolmalık biber ve havuç gibi
Sert peynir: Hem parmesan gibi küfün işlemenin bir parçası olmadığı hem de Gorgonzola gibi küfün işlemenin bir parçası olduğu yerler
Sert salam ve kuru kürlenmiş ülke jambonları
Kalıbı yiyeceklerden çıkarırken, kalıbın çevresinden ve altından en az 2,5 cm kesin. Ayrıca kalıba bıçakla dokunmamaya dikkat edin.
Atmanız Gereken Yiyecekler
Bu öğelerde küf bulursanız, atın:
Yumuşak meyve ve sebzeler: Çilek, salatalık ve domates gibi.
Yumuşak peynir: Süzme ve krem peynirin yanı sıra rendelenmiş, ufalanmış ve dilimlenmiş peynir. Buna kalıpla yapılan ancak üretim sürecinin parçası olmayan başka bir küf tarafından istila edilmiş peynirler de dahildir.
Ekmek ve unlu mamuller: Küf yüzeyin altında kolayca büyüyebilir.
Pişmiş yiyecekler: Güveç, et, makarna ve tahılları içerir.
Reçel ve jöleler: Bu ürünler küflü ise mikotoksin içerebilirler.
Fıstık ezmesi, baklagiller ve sert kabuklu yemişler: Koruyucu madde içermeyen ürünlerde küf oluşumu riski daha yüksektir.
Şarküteri etler, sosisli sandviç
Yoğurt ve ekşi krema
Küf Mikotoksin Üretebilir
Küf, mikotoksin adı verilen toksik kimyasallar üretebilir. Bunlar tüketilen miktara, maruz kalma süresine ve bireyin yaşına, sağlığına bağlı olarak hastalığa ve hatta ölüme neden olabilir.
Akut toksisite, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomları ve ayrıca akut karaciğer hastalığını içerir. Uzun süreli düşük mikotoksin seviyeleri bağışıklık sistemini baskılayabilir ve hatta kansere neden olabilir.
İnsanlar, kontamine gıdaların yutulması yoluyla maruz kalmanın yanı sıra, ortamdaki mikotoksinlere soluma veya cilt teması yoluyla da maruz kalabilirler.
Küf oluşumu genellikle oldukça belirgin olsa da, mikotoksinlerin kendileri insan gözüyle görülmez.
En yaygın, en toksik ve en çok çalışılan mikotoksinlerden biri aflatoksindir. Bilinen bir kanserojendir ve yüksek miktarlarda yutulursa ölüme neden olabilir. Aflatoksin kontaminasyonu sıcak bölgelerde daha yaygındır ve genellikle kuraklık koşullarıyla bağlantılıdır.
Aflatoksin ve diğer birçok mikotoksin, ısıya çok dayanıklıdır, bu nedenle gıda işlemede hayatta kalabilir. Bu nedenle fıstık ezmesi gibi işlenmiş gıdalarda bulunabilir.
Yiyeceklerin Küf Oluşmasını Nasıl Önleyebilirsiniz?
Küf oluşumu nedeniyle yiyeceklerin bozulmasını önlemenin birkaç yolu vardır.
Buzdolabında veya diğer ortak saklama alanlarında küflü yiyeceklerden kaynaklanan sporlar birikebileceğinden, yiyecek saklama alanlarınızı temiz tutmak önemlidir. Doğru kullanım da önemlidir.
İşte yiyeceklerde küf oluşumunu önlemek için bazı ipuçları: