İşlenmiş şeker veya trans yağlar gibi zararlı içerikler, kanser olma ihtimalinden erken yaşta şeker hastalığına yakalanmak gibi birbirinden farklı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle çocuğunuzun beslenmesinde en doğru adımları atmak için tüketmemesi gereken tehlikeli besinleri sizler için listeledik…
PATATES KIZARTMASI
İçeriğindeki akrilamid nedeniyle damar sertliğine, obeziteye neden olan patates kızartması çocukların en sevdiği atıştırmalıklarından biri olsa da oldukça az tüketmeleri gerekiyor. Patates kızartmasını kullanılmış ve bol yağ içerisinde kızartmak yerine fırında çok az sıvı yağ ile kızartmayı deneyebilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir alternatif elde etmiş olursunuz.
CİPS
Patates kızartmasındaki gibi içeriğinde bulunan akrilamid, çocukların sağlıkları için olabilecek en kötü sonuçları hazırlıyor. Ayrıca yüksek tuz oranı da çocukların tüketmeleri gerekenden çok daha fazla sodyumu vücutlarına almalarına neden oluyor.
FISTIK
Evet, aslında sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bu gıdayı tüketirken oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Çocuklarda, alerji oranının yüksek olduğu görülen fıstığı tüketmeden önce çocuğunuzun alerjenlere karşı duyarlılığından emin olmalısınız.
İŞLENMİŞ ET
Dünya Sağlık Örgütü, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinin kanser oranını %20 artırdığını açıkladı. Bu nedenle çocuklarınız lezzetlerini çok sevse de tüketmemelerine özen göstermeniz gerekiyor.
TURŞU
Aslında burada en önemli nokta, turşunun ev yapımı olup olmamasıdır. Hazır turşuların birçoğu, yüksek oranda tuz içermesi nedeniyle çocuklarınızın böbreklerinde sorun oluşturabileceği gibi ileri dönemlerde tansiyon hastası olmalarını da etkileyebilir. Fakat ev yapımı turşular, doğru oranlarda hazırlandığında yüksek prebiyotik aktivitesi sayesinde oldukça faydalıdır.
MAKARNA
Beyaz undan yapılan bu yiyecek, hemen herkesin oldukça sevdiği besinlerden biri. Fakat yüksek oranda işlenmiş karbonhidrat bulundurması kolaylıkla kilo alınmasına neden oluyor. Bu yüzden çocuklarda da obezitede etkili bir rol oynuyor.
HAMBURGER
Çocuklarda ortaya çıkan obezitenin en bilinen sebeplerinden biri olarak hamburger gösterilebilir. Özellikle içeriği bilinmeyen etler ve yüksek trans yağ içeren kızartmalarla bir araya geldiğinde diyabet ve kanser gibi birçok hastalığı da tetikliyor.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
İçeriğinde civa ve kadmiyum gibi ağır metallerin birikimi sıklıkla rastlanan kabuklu deniz ürünleri tüketirken oldukça dikkatli olmak gerek. Çocukların vücudunda biriken ağır metaller geri dönülmez hasarlara neden olabiliyor. Ayrıca yüksek alerjen riski de bu tehlikelerden biri.
YAŞ PASTALAR
İçeriğindeki beyaz un, işlenmiş şeker ve kremanın yanı sıra doğru muhafaza edilmeyen meyveler de barındırması nedeniyle çocuğunuzun birçok zararlı besini bir arada almasına sebep olabilir. Bu nedenle yaş pasta, yüksek yağ oranı ve şeker ile oldukça zararlı yiyeceklerden biri haline gelebilir.
DONDURMA
Çocukların favorisi olan bu atıştırmalık, yüksek şeker oranı sebebiyle oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Ayrıca içeriğindeki malzemelerin kolay bozulması da bağırsak sorunları ortaya çıkarabilir. Fakat ev yapımı dondurma tarifleri ile çocuğunuzun hem yüksek oranda kalsiyum almasını sağlayabilir hem de sevdiği atıştırmalıklara yeni bir alternatif ekleyebilirsiniz.