Cinsel temasla bulaşan hastalıkların belirti göstermesi, hastalığı kapan kişinin bağışıklık sistemine ve hastalığın türüne göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle bazı hastalıklar kısa sürede belirti gösterirken bazılarının belirti göstermesi aylar sürebilir. Öncelikle korunmasız cinsel temasın ardından kendinizde şüphelendiğiniz bir belirti gördüğünüzde hemen bir uzman yardımı almanızda fayda var. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri…
KLAMİDYA
"Chlamydia trachomatis" adı verilen bakterinin sebep olduğu bu rahatsızlık, klamidya rahatsızlığına sebep oluyor. Serviks, üretra ve rektumda bulunan bu bakteri, nadiren vücudun diğer bölümlerinde de ortaya çıkabiliyor. Cinsel temasla geçen rahatsızlıklar arasında en sık görüleni olan klamidya, kadınların %70 veya 75'inde belirti vermezken erkeklerde de büyük oranda belirti vermeden ilerleyebilir. Tedavi edilmediğinde kısırlık (infertilite) sorunu gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Fakat genelde belirti vermese de sık idrara çıkma, idrarda ve vajinal bölgede yanma, sarımsı akıntı ve kaşıntı gibi sorunlarınız varsa kısa sürede bir uzman yardımı alabilirsiniz.
FRENGİ (SİFİLİZ)
"Treponema pallidum" bakterisi ile ortaya çıkan frengi, tedavi edilmediğinde uzun vadede oldukça büyük sorunlara yol açabilir. İleri evrelerinde kalp, karaciğer veya beyin gibi organlarda tutuluma neden olarak ölüme sebebiyet verebilir. Üstelik frengi hastası bir annenin doğmamış bebeğine de bu rahatsızlık bulaşabilir. Hastalık genellikle 3 evre şeklinde seyreder fakat ilk belirtiler, ilk 3 hafta içerisinde kendini göstermeye başlayabilir. İlk belirtisi "şankr" adı verilen bir kenarları belirgin, sert ve ağrısız bir yaranın ortaya çıkmasıdır. Kendinizde böyle bir belirti gördüğünüz anda bir uzmana danışarak hastalığın 2. evreye geçmesini engelleyebilirsiniz.
BEL SOĞUKLUĞU (GONORE)
"Neisseria gonorrhoeae" adlı bakteri ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, serviks, üretra ve rahim ağzı gibi nemli ve sıcak vücut bölgelerinde kolayca üreyebiliyor. Bel soğukluğu aynı zamanda anneden bebeğe doğum sırasında vajinal yolla geçme riski de taşıyor. Erkeklerde 2-7 gün içerisinde gerçekleşen üretral akıntı ve testislerde şişme, ağrı ile kendini gösterebilir. Kadınlarda ise vajinal akıntı, idrarda yanma veya adet dönemleri arasında kanama ile ortaya çıkabilir. Fakat birçok hastada semptom göstermeyebilir. Bu nedenle düzenli kontrol ile ilk evrelerde yakalayarak başarıyla tedavi edilebilir. Korunarak gerçekleşen cinsel temasta ise risk oldukça düşer.
HIV / AIDS
"İnsanda Bağışıklık Yetmezliği Virüsü" olarak bilinen HIV, insandaki bağışıklık sistemi hücrelerine saldırarak bağışıklık sistemini zayıflatır ve enfeksiyonların artmasına neden olabilir. HIV özellikle korunmasız yaşanan cinsel temas ile geçerken aynı zamanda aynı enjektörü kullanarak da geçebilir. HIV hastası annelerin bebeklerinde de HIV riski söz konusudur. Fakat ter, tükürük, gözyaşı, tokalaşma, aynı tuvaleti kullanmak veya aynı havayı solumakla HIV bir başkasına geçmez. HIV'ın günümüzde tam olarak bir tedavisi bulunmasa da virüsün yayılmasını engelleyen tedaviler mevcut. Düzenli takip ve tedaviler sayesinde kişiler, uzun bir ömür yaşayabilir.
HEPATİT B
İştahsızlık, bulantı, kusma, deri döküntüsü ve ateş gibi belirtilerle kendisini gösteren Hepatit B, tedavi edilmediğinde karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri gibi geri dönülmesi zor sorunlara yol açabilir. Hastalığın erken dönemlerinde teşhis edildiğinde kısa sürede kontrol edilse de ilerleyen safhalarda karaciğer nakli gibi görece daha zor yöntemler ile tedavi edilmeye çalışılır.